Цьогорічне паломництво хасидів до Умані - під знаком питання
хасиди – ілюстраційне фото pixabay.com/CCO/English

Цьогорічне паломництво хасидів до Умані – під знаком питання

Щорічне паломництво ізраїльських хасидів до могили цадика Нахмана з Брацлава в Україні викликає сумніви через пандемію коронавірусу. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Ізраїльська влада хотіла б припинити паломництво, але партнери ультраортодоксальної коаліції прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньяху виступають проти цього.
З нагоди юдейського нового року Рош га-Шана могилу цадика відвідують приблизно 30 тисяч гостей, переважно з Ізраїлю.

Президент України Володимир Зеленський заявив у вівторок, що «на прохання прем’єр-міністра Ізраїлю» Київ значно обмежить прибуття паломників на свято, що цьогоріч припадає між 18 і 20 вересня. Однак у кабінеті Нетаньяху швидко заперечили, що прем’єр-міністр виступив із таким проханням, імовірно, щоб задобрити ультраортодоксійних коаліційних партнерів.

Проти паломницької подорожі рішуче виступає координатор з питань пандемії Роні Гамзу, який оголосив, що через епідемічну загрозу він «зробить усе», щоб тисячі хасидів не виїхали в Україну, при цьому погрозив своїм звільненням.

«Два тижні напружених святкувань у серці Умані, де у скупчені святкуватимуть десятки тисяч людей, неминуче матимуть серйозні коротко- та довгострокові наслідки – як для меншканців Умані (і не тільки), так і для держави Ізраїль», – написав Гамзу в листі до Зеленського в п’ятницю.

Спротив керівника урядового коронавірусного центру Ізраїля Роні Гамзу спричинив проблеми серед коаліційних партнерів Нетаньяху, деякі з них намагалися усунути його з посади, – повідомляє сайт Times of Israel.

У свою чергу міський голова Умані Олександр Цебрій готовий ввести блокаду в місті, щоб не допустити до приїзду хасидів. Окрім пандемії, причиною також може бути й те, що відносини між місцевою громадою та паломниками є щонайменше напруженими.

В основному українці скаржаться на те, що вони не заробляють на приїзді хасидів, як на туристах, адже – від поселення до харчування – хасиди все організовують самі, а місто під час паломництва неначе під «облогою».

Ситуацію погіршує той факт, що деякі хасиди з Брацлава через зловживання алкоголем та наркотиками і сексуальну розбещеність заслужили приказку «те, що відбувається в Умані, залишається в Умані».

Нахман із Брацлава був правнуком Баал-Шем Това, засновника хасидизму. Сам Нахман вважається одним із найважливіших послідовників цього напряму в 19 столітті в дусі радості та прямого контакту з Богом.

РАР/Л.І.