У 2021 році 30-ті роковини розпаду Радянського Союзу
Президенти: України – Леонід Кравчук, Росії – Борис Єльцин та Голова Верховної Ради Республіки Білорусь Станіслав Шушкевич у Біловезькій Пущі поблизу Берестя (Білорусь) підписують документ про розпуск Радянського Союзу, 08 грудня 1991 року RIA Novosti archive, image #848095 / U. Ivanov / CC-BY-SA 3.0/U. Ivanov / Ю. Иванов

У 2021 році 30-ті роковини розпаду Радянського Союзу

Сучасна Росія в багатьох аспектах соціального та політичного життя повернулася до часів Радянського Союзу, зокрема, черпає повними жменями з досвіду радянських спецслужб. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У 2021 році випадає 30-та річниця розпаду Радянського Союзу та утворення Російської Федерації. Російський журналіст, пов’язаний із видавництвом «Коммерсант», Віктор Лошак, у книжці «Наївні роки», яка готується до друку, наголосив, що найважливішою подією, яка привела до розпаду Радянського Союзу, був серпневий переворот 1991 року. На його думку, збройний переворот «змінив долю країни і вплинув на майбутнє всіх, хто на той час жив у СРСР».

Менш ніж через 4 місяці після падіння перевороту, 8 грудня, президенти трьох радянських республік: Росії, України та Білорусі підписали «Біловезьку угоду». Згідно з цим документом, Радянський Союз припинив своє існування як суб’єкт міжнародного права. 26 грудня 1991 р. перший і останній президент радянської держави Міхаїл Ґорбачов офіційно оголосив про розпуск СРСР.

Росіяни донині розділені в оцінці цих подій. Опитування Аналітичного центру Юрія Левади, поведене минулої весни показало, що 75 відсотків росіян вважають «радянську еру» найкращим періодом в історії країни, а 18 відсотків стверджують протилежне.
Однак лише 28 відсотків хотіли б відродження Радянського Союзу. 58 відсотків виступають за новий, особливий, невизначений шлях розвитку, а 10 відсотків хотіли б скористатися досвідом країн Європейського Союзу.

Раніше дослідження Левада-Центру показали, що щонайменше від 10 років кількість росіян, які проявляють «тугу за до радянськими часами», систематично збільшується.
Вже в серпні 2019 року соціологи з Аналітичного центру Юрія Левади писали, що росіяни оцінювали радянську владу в 1970-80-х роках краще, ніж команду Владіміра Путіна. Вони також нагадали, що така тенденція була помітна й у попередні роки.

Співавтор демократичних перетворень після розпаду СРСР Сєрґєй Ковальов зазначив в інтерв’ю Польському радіо, що сучасна Росія в багатьох аспектах соціального та політичного життя повернулася до часів Радянського Союзу. Російський правозахисник вказав на порушення конституційних свобод, репресії проти опозиції та агресивну зовнішню політику.

Історик «Меморіалу» Нікіта Пєтров підкреслив, що в 21 столітті Росія черпає повними жменями з досвіду радянських спецслужб.

З іншого боку, покійна вже правозахисниця Людмила Алєксєєва в інтерв’ю Польському радіо пояснювала, що люди похилого віку сумують за СРСР, оскільки вони пов’язують цей період зі своєю молодістю. Водночас, середнє та молодше покоління протиставляють радянський період сучасній Росії, що корумпована та занурена в хаосі.

IAR/Л.І.