У Биківні під Києвом відкрито виставку про польську операцію НКВС

У Биківні під Києвом відкрито виставку про польську операцію НКВС

Биківня – це також місце спочинку польських громадян із українського катинського списку. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На території меморіального комплексу у київській Биківні відкрито виставку, присвячену польським жертвам злочину НКВС з 30-х років ХХ століття.

Серед щонайменше кількох десятків тисяч жертв сталінських чисток у Биківні спочиває кілька тисяч поляків, вбитих в рамках так званої «польської операції» НКВС. Биківня – це також місце спочинку польських громадян із українського катинського списку. Виставку організував Музей у Биківні та Польський інститут у Києві.

Це – збір фото та таблиць з інформацією про долі жертв сталінської чистки, спрямованої на поляків, що жили у СРСР. Як пояснює Валерій Филимоніхін із Музею у Биківні, там спочиває щонайменше 4400 громадян СРСР польського походження, розстріляних НКВС у рамках польської операції.

Історик пояснив, що головне місце розстрілів – це будинок НКВС Київської області. Потім застрелених привозили вночі до Биківні і там таємно закопували.  

За підрахунками, у рамках польської операції у 1937-1938 роках було вбито понад 111 тисяч поляків. На польському військовому цвинтарі у Биківні у братських могилах спочиває 3 тисячі 435 польських громадян, вбитих у 1940 році у межах катинського злочину.

IAR/М.К.