У Дубні відзначили День Європи і День Полонії та поляків за кордоном

У Дубні відзначили День Європи і День Полонії та поляків за кордоном

21 травня члени Дубенського товариства польської культури та парафіяни костелу Святого Йоана Непомука відзначили День Європи і День Полонії та поляків за кордоном. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на monitor wolynski.

Святкування розпочалося в костелі урочистим богослужінням, яке очолив настоятель храму отець Гжегож Оважани. Віряни різних конфесій, які зібралися в костелі, молилися за Україну та якнайшвидше закінчення війни.

На месі були присутні мер Дубна Василь Антонюк та консул Кшиштоф Василевський із Генерального консульства РП у Луцьку. Прибули також делегації з партнерських міст Дубна з Польщі та Німеччини: з Червьонка-Лещини на чолі із заступником бургомістра Анджеєм Рауднером та з Бад-Закса на чолі з Гжегожем Мурасом. Після богослужіння гості разом з отцем Гжегожем Оважаним відвідали старий польський цвинтар.

Згодом біля костелу відбувся захід, приурочений Дню Європи і Дню Полонії та поляків за кордоном. Його організували Дубенське товариство польської культури та творчі колективи відділу культури і туризму Дубенської міської ради.

Присутніх привітав голова Дубенського товариства польської культури Казимир Бобер. Він подякував гостям із Польщі та Німеччини за надання допомоги українському народу в цей надскладний час, а також висловив вдячність Генеральному консульству РП у Луцьку за підтримку та співпрацю.

«Україна воює не лише за свою незалежність, а й за свободу Європи, а, може, й цілого світу. Ми робимо все можливе», – сказав Анджей Рауднер, звертаючись до учасників свята. Зазначив, що дуже втішений, що може побачити на святі усміхнених дітей.

На присутніх чекав концерт, під час якого організатори проводили збір коштів на Збройні сили України. На імпровізованій сцені виступали вокальний ансамбль «Дзвоники», народний гурт «Забава», ансамбль танцю «Україночка» Будинку дітей та молоді Дубенської міської ради, скрипаль Роман Квишак, учні суботньо-недільної школи польської мови при Дубенському ТПК, вокальне чоловіче тріо товариства у складі Романа Гонсьора, Віктора Саюка та Івана Кондрася, вокальний ансамбль ТПК та інші.

Після концерту відбувся почастунок національними стравами польської кухні, які приготували члени Дубенського ТПК.

Це був другий день урочистих заходів у Дубні. Напередодні прихожани костелу Святого Йоана Непомука та гості з Рівного, Здолбунова і Кременця відзначили престольне свято та 20-річчя священства пароха парафії, отця Гжегожа Оважаного. Після богослужіння вулицями міста пройшла хресна хода.

Текст і фото: Яна Климчук,
Дубенське товариство польської культури