У Гуті Пеняцькій відбуваються вшанування 77-х роковин вбивства польського населення цього села
Пропам’ятна таблиця у Польовому військовому костелі у Варшаві, присвячена жертвам геноциду на Кресах PAP/Leszek Szymański

У Гуті Пеняцькій відбуваються вшанування 77-х роковин вбивства польського населення цього села

Як сказав Кшиштоф Шваґжик, польський Інститут національної пам’яті чекає на дозвіл української влади, щоби почати пошукові роботи на місці вбивства сотень мешканців Гути Пеняцької. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Львові і у місці колишньої Гути Пеняцької відбуваються заходи, присвячені 77-им роковинам вбивства польського населення цього села. Як повідомляє Генеральне консульство Республіки Польща у Львові, «у молитві за замордовані невинні душі на запрошення голови Товариства Гути Пеняцької Малгожати Ґосьньовської-Колі у заході беруть участь: Міністр Адам Квятковський, який прочитає лист Президента Анджея Дуди, Віце-маршалок Сейму Малгожата Ґосєвська, Міністр Ян Дзєдзічак, Посол Польщі в Україні Бартош Ціхоцький, член Колегії Інституту національної пам’яті Славомір Ценцкєвіч, Заступник Голови Інституту національної пам’яті Кшиштоф Шваґжик, Генеральний Консул Еліза Дзвонкєвіч і Військовий аташе Капітан першого рангу Мацєй Наленч».

Як сказав польському радіо професор Кшиштоф Шваґжик, польський Інститут національної пам’яті чекає на дозвіл української влади, щоби почати пошукові роботи на місці вбивства сотень мешканців Гути Пеняцької. Але, як каже, досі такого дозволу немає:

«Українська сторона хоче, щоби ми прийняли її наратив. Але він для нас неприйнятний, тому, що він каже, що це була польсько-українська війна. Це звучить так, що по обидва боки воювали рівні військові підрозділи. Але ми цьому наративу кажемо “ні”. Це були озброєні підрозділи УПА, котрі самі або з активною допомогою німецького війська вчинили страшні злочини і вбивства. Але ми ніколи не скажемо, що з польського боку були військові одиниці, тому що так не можна назвати дітей, жінок та старих людей, по-звірськи вбитих». 

Згідно із даними Інституту Нацпам’яті Польщі, внаслідок погрому в Гуті Пеняцькій 28 лютого 1944 році загинуло близько 850 мешканців цього села польської національності. Польща та Україна не мають спільної позиції стосовно того, що сталося у Гуті Пеняцькій. Польська сторона обстоює версію, що злочин вчинили члени 4-го Галицького добровольчого полку, у склад якого входили українці, під німецьким керівництвом та за участі військ УПА. Українська сторона — що знищення села Гута-Пеняцька 28 лютого 1944 року відбулося внаслідок каральної акції, організованої нацистською владою, і що вбивства вчинили німці.

IAR/Я.С.