У Львові вшанували пам’ять Ришарда Сівєца
Меморіальна дошка Ришардові Сівєцу, встановлена на Стадіоні 10-ліття у Варшаві, 2006 рік wikipedia.org/wiki CC BY-SA 3.0/en:User:ProhibitOnions

У Львові вшанували пам’ять Ришарда Сівєца

У роковини трагічної смерті Ришарда Сівєца його пам’ять вшанували у Львові. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У Львові вшанували пам’ять Ришарда Сівєца У вересні 1968 року на Стадіоні 10-ліття у Варшаві Ришард Сівєц підпалив себе на знак протесту проти комуністичного тоталітаризму та введення військ Варшавського договору до Чехословаччини.

Квіти при меморіальній дошці, присвяченій Ришардові Сівєцу, поклали Генеральна консулка Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкєвич, Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Нови, представники міста, Львівської області, учні та вчителі польських шкіл у Львові.

Пам’ятна дошка, яку офіційно відкрито два роки тому, міститься на будинку на колишній вулиці Кохановського, зараз Костя Левицького, 45, де Ришард Сівєц жив у молодості. На ній польською, українською, чеською та англійською мовами написано коротку біографічну довідку.

Генеральна консулка Польщі Еліза Дзвонкєвич зазначила, що саме тут формувався світогляд Ришарда Сівєца. «Ми мусимо нагадати, що в цьому місці, такому важливому для поляків, для українців, тут формувався характер і дух цієї людини», – сказала дипломатка.

Ришард Сівєц народився 7 березня 1909 року в Дембиці. Після смерті батька родина переїхала до Львова. Там він закінчив гімназію, а відтак філософію у Львівському університеті.

IAR/Н.Б.