У річницю агресії СРСР пам’ять катинських жертв вшанували і в Україні
Представники Польщі віддали шану жертвам з так званого українського катинського списку twitter.com/PLinUkraine

У річницю агресії СРСР пам’ять катинських жертв вшанували і в Україні

17 вересня припадають роковини нападу СРСР на Польщу 1939 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

На польському військовому кладовищі у Биківні поблизу Києва у четвер, 17 вересня, вшанували пам’ять жертв совєтських злочинів. Там спочивають останки убитих із так званого українського списку.

У врочистих заходах взяли участь польські дипломати. Заступник посла Республіки Польща в Києві Міхал Ґєрґонь наголосив, що 17 вересня, у день нападу Совєтського Союзу на Польщу 1939 року, необхідно згадувати тих, що загинули від рук совєтів: представників польської інтелігенції, солдатів, поліціянтів, лікарів. «Згадуючи їхню пожертву, ми пам’ятаємо, що час, який маємо зараз, – час свободи, розвитку, – не даний нам раз і назавжди», – зазначив дипломат. Як він додав, важливо зберігати пам’ять про тих, хто віддав життя за свою батьківщину.

На польському військовому кладовищі в Биківні у братських могилах поховані останки 3435 польських громадян, яких 1940 року вбили співробітники НКВС. На території биківнянського меморіалу є також безіменні могили тисяч жертв совєтів з 30-х років минулого століття, у тому числі убитих у межах так званої польської операції НКВС. В Україні, крім Биківні, жертви Катинського злочину поховані також на кладовищі в Харкові-П’ятихатках.

IAR/Н.Б.