У цей день 40 років тому зник Володимир Івасюк
Володимир Івасюк. Фото: wikipedia.org

У цей день 40 років тому зник Володимир Івасюк

24 квітня 1979 року зник Володимир Івасюк. У той день композитор прийшов у консерваторію на заняття і пообіцяв батькам бути о 13-ій, але додому Володимир більше не повернувся. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на ZiK.

18 травня його знайшли повішеним у Брюховицькому лісі під Львовом. Офіційна версія тодішньої влади – самогубство. Та в неї ніхто не вірить. Бо занадто багато підстав для сумнівів у намірі накласти на себе руки має життєствердна біографія Івасюка.

Так, за два місяці до смерті молодого композитора викликали в КДБ для бесіди з приводу гонорарів, які він повинен був одержати за вихід своїх платівок у Канаді. Володимира переконували передати ці гроші у «Фонд миру» в обмін на дозвіл виїхати в Америку. Але закордон геть не цікавив Івасюка.

І він відмовився. Між датою зникнення й датою смерті Івасюка є загадковий проміжок часу: майже місяць невідомості. 24 квітня 1979 року Володимир забіг додому, сказав, що повернеться за годину, і… зник.

Поліція вела пошуки до 11 квітня, потім закрила справу. А тіло знайшов начебто випадковий солдат, що наткнувся на нього в лісі 18 травня.

Дотепер ані родичам, ані працівникам музею Івасюка не відкривають архіви цієї справи. Усі папери зберігаються в Москві під грифом «таємно». Генеральна прокуратура вже незалежної України двічі поновлювала розслідування обставин смерті Івасюка: у 2009 та 2014 роках.

У лютому 2015 року прокурор Львівщини Роман Федик заявив: Івасюка вбили працівники КДБ, пише Україна молода.

Володимиру було 30 років.

З цього приводу у Фейсбуці пише культуролог Радко Мокрик. Він висловив побоювання що української культури за каденції новообраного президента Володимира Зеленського.

«Буду радий помилитися але в мене є побоювання щодо української культури за каденції нового президента. Хоча насправді все залежить не від нього, а від нас. Читати українською, купувати українське, слухати українське, просувати українське. Розмовляти українською. Тут, насправді, все в наших руках.

І сподіваюся, що цими днями наш парламент таки проголосує Закон про мову. Було б символічно.

А зараз можна просто послухати нашого Івасюка. Він точно знав, як це – відстоювати свою культуру», – написав Р.Мокрик.