У Києві прозвучала «Музика Незалежності»

У Києві прозвучала «Музика Незалежності»

Це назва проекту, автором якого є польський диригент Роман Ревакович, що вже більше як 20 років активно підтримує музичний діалог між Україною та Польщею. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

«Музика Незалежності» – це назва проекту, автором якого є польський диригент Роман Ревакович, що вже більше як 20 років активно підтримує музичний діалог між Україною та Польщею. У рамках проекту в Києві відбулися три концерти за участі виконавців обох країн.

Про «Музику Незалежності», яка є частиною культурної програми ПОЛЬЩА 100, розповідає наша колега у Києві Галина Баланович.

Ганна Гаврилець, українська композиторка:

– Я дуже задоволена, я дуже щаслива сьогоднішнім виконанням. Прекрасний оркестр, прекрасний диригент. Знаючи про перше відділення, в якому виконувався мій твір і концерт Ігоря Щербакова, то це навіть символічно, бо ці твори були написані під час Майдану. Робота йшла, коли горіли шини і були ті трагічні події. Коли Міністерство культури Польщі замовляло нам твори, ніхто уявити собі не міг, що щось подібне може статися. Тому музика відображає ті емоції, драматизм і навіть трагізм тих подій.

– Шлях до свободи не є простий. Польща вже цей шлях пройшла, слава Богу. Також цей був шлях тернистий. Зараз ми проходимо цю важку дорогу. Вже п’ять років минуло після Майдану, а спокою нема до сьогоднішнього дня через те, що відбувається на Сході України. Але не будемо про сумне. Будемо про те, що попереду. А попереду – важка праця і дорога в правильному напрямку. Дуже мені приємно і дуже нам всім приємно, що Польща і польський народ є справжнім другом, який завжди нас підтримує. Зокрема і так, як ми бачимо у цій залі.

Розмова з пані Ганною Гаврилець відбулася у великій залі Київської консерваторії після першого відділення завершального концерту проекту «Музика Незалежності». Національний симфонічний оркестр України під орудою польського диригента Романа Реваковича виконав Концерт для фортепіано з оркестром №3 Ігоря Щербакова та композицію Ганни Гаврилець «Знаки».

Ганна Гаврилець:

– За великим рахунком ми мало знаємо один одного. Так, ми близько. Ми сусіди, але знаємо одне про одного мало. Українська музика тільки починає виходити на певний рівень. Якщо тільки Бориса Лятошинського світ для себе недавно відкрив, то що говорити про молодих композиторів.

– Ініціатором цього проекту був Роман Ревакович, який дуже багато робить для промоції української музики в Польщі та польської музики в Україні. Він звернувся до Міністерства культури Польщі. Цей проект розглянули і дали фінансування. В рамках цього проекту були надзвичайно цікаві прем’єри.

Соло на фортепіано у Концерті для фортепіано з оркестром №3 виконав один з найвідоміших українських піаністів Йожеф Єрмінь. Його співпраця з польськими музикантами та композиторами почалася ще 1995 року із львівського фестивалю «Контрасти».

Піаніст Йожеф Єрмінь:

– На перші фестивалі «Контрасти» приїжджало дуже багато відомих польських композиторів. Це і Павел Микетин, і Станіслав Крупович. Так почалося наше знайомство і співпраця. Потім познайомився з Романом Реваковичем, який увесь час залишається промоутером наших культур. Він пропагує багато української музики там, а польської музики тут. Роман часто робить такі проекти, де польська і українська музика разом.

– Я дуже багато грав у Польщі, по суті у всіх містах. Грав на фестивалі «Варшавська осінь», на Краківському фестивалі композиторів, на «Музичних зустрічах» у Варшаві. Багато співпрацював і зараз співпрацюю в Любліні з пані Терезою Фаргер, яка робить фестиваль Никодимовича, який був моїм близьким товаришем, хоч в нас і була велика різниця у віці. Торік він пішов з життя 90-річним. Ми з ним дуже дружили. Я грав фактично всю його фортепіанну музику. Грав також з Національним оркестром Польського радіо. Дуже радий, що Роман Ревакович запропонував мені зіграти на закритті проекту «Музика Незалежності». Дуже приємно, що ця співпраця між нами країнами відбувається.

Роман Ревакович, польський диригент, ініціатор проекту «Музика Незалежності» і очільник Фонду Pro Musica Vivа:

– Ми дуже вдоволені, що могли прекрасній київській публіці показати музику і українську, і польську. Два українські твори, що прозвучали у першому відділі – твір Ганни Гаврилець та Ігоря Щербакова. Вони мають причетність до нашого фонду, вірніше наш фонд має до них причетність. П’ять років тому Фонд PRO MUSICA VIVA отримав ґрант в Польщі на композиторські замовлення. Таким чином ми замовили ці дві композиції в прекрасних українських композиторів. Оскільки цей проект пов’язує Україну і Польщу, то я подумав, що буде добре, якщо ми нагадаємо ці твори, які постали трішки з польської інспірації.

– Це завершальний концерт нашої трилогії. Перший концерт відбувся 29 вересня на відкритті фестивалю Kyiv Music Fest. У цьому концерті брав участь маестро Кшиштоф Пендерецький. Я мав честь диригувати перший відділ цього концерту. Другий концерт – це концерт Національної хорової капели України «Думка», де ми показали музику Ґурецького і Сильвестрова. І сьогодні маємо концерт, який завершує нашу трилогію, присвячену 100-річчю Незалежності Польщі і України.

Останній третій концерт проекту завершився симфонією «Полонія» Іґнація Яна Падеревського, народженого в Україні видатного польського композитора, піаніста та політика.

Роман Ревакович, польський диригент та ініціатор проекту «Музика Незалежності»:

– Твір Пендерецького є знаковий. Сам композитор є знаковою фігурою для польської Незалежності. Тому саме цей твір (ми обрали), довгий, великий, різноманітний, могутній, присвячений трагічній історичній події, Січневому повстанню проти Російського царату у 1863 році.

Галина Баланович для Української служби Польського радіо.