Фестиваль у Рівному: стартує прийом заявок на Interreg NEXT Польща–Україна

Фестиваль у Рівному: стартує прийом заявок на Interreg NEXT Польща–Україна

У Рівному відзначили День транскордонного партнерства. Він був присвячений українсько-польському добросусідству та міжрегіональній співпраці, а також початку реалізації програми «Interreg NEXT Польща–Україна 2021–2027». Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Мonitor Wolynski.

Про це повідомляє Рівненська обласна державна адміністрація.

В урочистому відкритті Дня транскордонного партнерства взяли участь заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Сергій Гемберг, Генеральний консул РП у Луцьку Славомір Місяк, директор Центру європейських проєктів Лешек Буллер, експерт представництва програми «Interreg NEXT Польща–Україна 2021–2027» у Львові Василь Хім’як та представники низки проєктів із Тернополя, Львова, Кременця і Луцька.

«Ми започаткували традицію проведення фестивалю до Дня транскордонної співпраці. Цей день присвячений польсько-українській дружбі та початку втілення програми «Interreg NEXT Польща–Україна 2021–2027». Двадцятирічна історія програми транскордонного співробітництва – це сотні реалізованих проєктів, які капіталізували нашу інфраструктуру, промували наші транскордонні території. Хочу подякувати польському народові за безпрецедентну підтримку, яку ми відчули з перших секунд війни», – сказав Сергій Гемберг.

Як наголосив Генеральний консул РП у Луцьку Славомір Місяк, в основу польсько-української співпраці закладено спільні цінності та ідеї, за які сьогодні триває боротьба з російськими загарбниками. Це європейські світоглядні принципи, за які в Україні стояли два Майдани: повага до людини, свобода та демократія.

Лешек Буллер, директор Центру європейських проєктів, нагадав, що невдовзі стартує прийом заявок на програму транскордонного співробітництва «Interreg NEXT Польща–Україна 2021–2027». Її загальний бюджет становитиме понад 180 млн євро. 31 травня в Перемишлі та Красічині відбудеться стартова конференція програми та розпочнеться перший конкурсний набір проєктних пропозицій.

Учасникам Дня транскордонного партнерства представили проєкти, реалізовані в рамках Програми транскордонної співпраці Польща–Білорусь–Україна 2014–2020. Серед них – «Культурна спадщина кухні – просування кулінарних традицій через професіоналізацію гастрономічної пропозиції Любліна та Рівного», «Кордони рівних можливостей», «Світ Карпатських розет – заходи зі збереження унікальності культури Карпат», «Таємниці двох веж: промоція історичної спадщини Луцька та Любліна через інноваційні технології» та «Музика пограниччя «MuZa». Під час заходу діяла виставка-продаж продукції місцевих виробників і виступали фольклорні колективи Рівненської області.