Участь в онлайн-розмові “Історія успіху чотирьох”

Участь в онлайн-розмові “Історія успіху чотирьох”

20 травня взяв участь в онлайн-розмові “Історія успіху чотирьох”, присвяченій 30-річчю створення одного з найуспішніших та найвпливовіших об’єднань Європи – Вишеградської групи. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Президента Молодіжного центру міжнародної діяльності ПУГП (UA) Богдана Мироненка.

Був надзвичайно пошанований можливістю вислухати думки представників польського (Ґжеґожа Ґурного, Пшемислава Журавського вель Ґраєвського) та українського (Євгена Магди та Олександра Сушка) експертного та академічного середовища щодо минулого, сьогодення та майбутнього Вишеграду. 

Зокрема, на думку п.Журавського вель Ґраєвського, тісні нині взаємини чотирьох держав пояснюються багато в чому міцною історичною спільністю – від перебування у складі єдиної Речі Посполитої у середньовічну добу до мирного демонтажу комуністичних режимів у 1990-ті рр. Звичайно, що нерозривно переплелася з ними й доля української держави, інтеграція котрої до Вишеграду, попри відсутність членства в ЄС, анітрохи не є неможливим варіантом.

П. Магда зауважив, на продовження та поширення цієї тези, що особливості євроінтеграційних починань України (більш тривала належність, зокрема, до орбіти впливу Росії) накладає відтак на вітчизняний політикум зобов’язання діяти рішуче, активно задля надолуження втрачених темпів досягнення мети єднання як з ЄС, так і з Вишеградом. 

Гадаю, неможливо не погодитися з цими мудрими думками! 

Моя найщиріша подяка Польському інститутові за прекрасний захід!