«Ukraїna! 5. Festiwal filmowy» цього року відбувається у гібридній формі
Ілюстрація .facebook.com/ukrainaff/

«Ukraїna! 5. Festiwal filmowy» цього року відбувається у гібридній формі

Кінофестиваль покаже найновіші роботи українських режисерів, ретроспективу фільмів Сергія Лозниці та переможців попередніх випусків. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Цього тижня у Варшаві починається «Ukraїna! 5. Festiwal filmowy». Програма фестивалю, як і щороку — цікава, насичена та різноманітна. Натомість цей випуск відбувається у особливих обставинах. Про це будемо говорити з Мартиною Лях, співорганізаторкою фестивалю, відповідальною за програму.

Мартино, цьогоріч фестиваль, з огляду на епідемію коронавірусу та обмеження, з нею пов’язаними, відбувається у гібридній формі — онлайн та оффлайн.

 – Цього року наш фестиваль починається 21 жовтня. На жаль, напередодні оголошено, що Варшава входить до червоної зони, а це означає, що кінозали можуть бути заповненими на 25%. Попри це, ми вирішили проводити фестиваль теж стаціонарно. За даними, які маємо, випливає, що досі у кінотеатрах не занотовано жодного випадку зараження коронавірусом. Під час сеансів будуть обов’язковими маски на обличчях, соціальна дистанція та дезінфекція, ми дотримуємося усіх необхідних засобів безпеки. У великому залі кінотеатру «Iluzjon» маємо 60 місць, а в малому — 10. Ми не хотіли відмовлятися від зустрічей з глядачами, до Варшави приїдуть гості — режисери, актори. Для усіх глядачів, котрі не хочуть або не можуть прийти на сеанси до кінотеатру, ми пропонуємо версію онлайн. Маю надію, що завдяки онлайновій версії, ми розширимо глядацький зал. Отже, фільми можна дивитися на платформі www.mojeekino.pl у період від 2 до 9 листопада.

…тобто між двома випусками цьогорічного фестивалю: у Варшаві (21-28 жовтня) та Любліні (4-6 грудня). Організатори кінофестивалів по-різному реагують на епідемію.  Одні переходять в онлайн, інші обстоюють стаціонарну версію. Ви пішли гібридним шляхом.

 – Так, це правда. Попри те, що ситуація вже триває кілька місяців, але вона для нас — нова. Ми, представники кіногалузі, повинні пристосуватися до цих нових умов і прийняти рішення, які насправді важко приймати. Це питання про формулу фестивалю — чи проводити його стаціонарно. Адже фільми у кінозалах — це виняткова атмосфера, яку не можна замінити нічим іншим. Натомість нині обмеження спрямовані на те, щоби ми усі були здорові. Тому, гадаю, слід навчитися функціонувати у цій новій «онлайновій дійсності», і думаю, що наступного року з організацією буде простіше.

«Ukraїna! Festiwal filmowy» – «Кінофестиваль Ukraїna» цьогоріч відбувається уп’яте. У ювілейному випуску ви пропонуєте спеціальний блок — показ переможців усіх дотеперішніх фестивалів.

 – Так, це вже п’ятий фестиваль. Я дуже цьому рада, але щиро кажучи, навіть не знаю, коли цей час минув. Звісно, у нас в планах було організувати фестиваль із великим розмахом, концертом і так далі. На жаль, умови нам на це не дозволили. У рамках фестивалю показуємо фільми, які здобули нагороди наших глядачів й перемогли попередніми роками. Це «Гніздо горлиці» режисера Тараса Ткаченка, фільм, котрий переміг на нашому першому фестивалі у 2016 році. Будуть теж два документальні фільми –  Аскольда Курова «Процес. Російська Федерація проти Олега Сенцова» та фільм «Міф» Леоніда Кантера та Івана Яснія. Це історія життя оперного співака Василя Сліпака, котрий під час Революції Гідності дуже активно включився у ці події, а потім пішов добровольцем на фронт. В одному з боїв Василь загинув від кулі снайпера. Ми покажемо теж переможця торішнього фестивалю — фільм «Додому», котрий був кандидатом від України на кінопремію «Оскар». Стрічка молодого режисера Нарімана Алієва розповідає про чоловіка, кримського татарина, котрий втратив на війні сина і вирішив перевезти тіло сина у Крим, щоби там його поховати.  У цю подорож він вирушає з іншим сином, і ця дорога змінює їхні взаємини.

Олег Сенцов, про якого Ти згадала, є, можна сказати, невід’ємною частиною вашого фестивалю. Під час перших випусків ви збирали кошти на допомогу сім’ї тоді ув’язненого українського режисера, а торік, вже після свого звільнення, він був спеціальним гостем 4-го випуску. Натомість «Ukraїna 5. Festiwal filmowy» починається фільмом за сценарієм і з режисурою Олега Сенцова.

 – Олег Сенцов був з нами від самого початку. Для нас було дуже важливо говорити про його ситуацію. Ми теж намагалися збирати кошти для його сім’ї. Усе польське кіно-середовище боролося за його звільнення. На щастя, це сталося у вересні минулого року. Цьогорічний випуск починаємо його фільмом «Номери», який Олег Сенцов режисерував ще перебуваючи в ув’язненні. Історія цього фільму така, що коли Олег був у в’язниці, перед початком голодування, він передав своїм близьким особисті речі та сценарій фільму, який написав перед ув’язненням. Його воля була така, щоби хтось інший режисерував цей фільм. У понад ста листах Олег Сенцов написав свої вказівки стосовно акторів, сценографії тощо. Ці всі вказівки виконав український режисер кримськотатарського походження Ахтем Сейтаблаєв. «Номери» зроблено на основі п’єси Сенцова. На мою думку, це цікава пропозиція. Це дистопійний, параболічний фільм. Знаю, що нині Олег Сенцов працює над своїм новим фільмом «Носорог». Дуже сподіваюся, що наступного року матимемо можливість показати цей фільм.

Найважливішим блоком у програмі кожного випуску «Ukraїna! 5. Festiwal filmowy» є «Нове українське кіно».

 – Так, ми на фестивалі намагаємося показувати нове українське кіно. Цьогоріч глядачі матимуть змогу подивитися, зокрема, «Атлантиду», цьогорічний український кандидат на кінопремію «Оскар», фільм здобув кілька важливих нагород. Крім цього, покажемо фільм «Забуті», а режисерка Дарія Онищенко буде гостею фестивалю. Це історія вчительки української мови, котра живе у містечку в Східній Україні. Коли вибухнула війна, вона не може виїхати з міста, але теж не може далі працювати вчителькою української мови, вона мусить перекваліфікуватися на викладачку російської мови. Чергова пропозиція — «U311 Черкаси». Режисер фільму Тимур Ященко теж буде нашим гостем, і з ним можна буде поговорити після показу. «Віддана» — це фільм дуже сенсуальний, його поставлено на підставі бестселера Софії Андрухович «Фелікс Австрія». У цій кінопродукції знялися, зокрема, польські актори. Головну роль грала Маріанна Янушевич, тут теж знявся Себастьян Цибульський. Обоє прийняли наше запрошення і зустрінуться після показу з глядачами. Цього року показуємо черговий фільм Тараса Ткаченка. Я згадувала про «Гніздо горлиці», який переміг у 2016 році. «Чорний ворон» – фільм, поставлений на однойменному романі Василя Шкляра, який розповідає про боротьбу повстанців з Холодноярської республіки проти комуністичної окупації.

Який фільм для Тебе є особливий?

 – Це дуже складне запитання. Відверто скажу, що дуже люблю «Антлантиду». Ми показували цей фільм минулого року. Як на мене, це абсолютно виняткова стрічка, новаторська. Коли я вперше побачила цей фільм, то затамувала подих. Але однозначно вибрати якийсь один фільм мені уже важко. Український кінематограф — на дуже доброму рівні, світовому.

Останні п’ять років є винятковими для українського кінематографу. З’являлося щораз більше фільмів, а їхній рівень — фантастичний. Але останнього року я отримую сигнали, що пандемія зробила своє, тому сповільнення буде. Натомість, я спокійна за рівень українського кіно. Зараз в Україні працює надзвичайно багато талановитих митців, тож я впевнена, що вони впораються із цією ситуацією, і наступним роками будемо дивитися фантастичне українське кіно.

У рамках «Ukraїna! 5. Festiwal filmowy» відбудеться ряд дискусій та зустрічей з авторами фільмів. Усі заходи транслюватимуться онлайн на ФБ-профілі фестивалю.

Яна Стемпнєвич