Україна: культурні цінності Януковича з Межигір'я передадуть музеям
Резиденція Межигір’я Eugene Shutoff, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Україна: культурні цінності Януковича з Межигір’я передадуть музеям

Книги, картини, ікони та інші культурні цінності з резиденції Межигір’я та мисливського будинку Сухолуччя передадуть у музеї, що постраждали від російської агресії. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Культурні цінності з Межигір’я та Сухолуччя передадуть музеям, які пограбували росіяни.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики України.

«Вилучені культурні цінності мають належати усім українцям. Збереження цих предметів для суспільства, їх вивчення й публічне представлення — абсолютний пріоритет нашої національної музейної політики. Ми плануємо передати предмети профільним музеям, зокрема тим, які зазнали руйнувань внаслідок російської агресії та тих, які пограбували росіяни», — сказав міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Загалом у помешканнях Януковича вилучено 537 речей, значна кількість яких має культурну та мистецьку цінність. Зараз вони зберігаються в Національному художньому музеї України.

Серед вилучених картин – «Вид Феодосії в місячну ніч» І. К. Айвазовського, «Вид на долину Аніо біля Тіволі» К. Моргенштерна. Також наявні книги, включно з Апостолом, виданим Іваном Федоровим в 1574 році, ікони ХІХ ст. «Богоматір Скоропослушниця», «Воскресіння Христове зі святами», «Богородиця Казанська», вази, дерев’яні скульптури, годинник підлоговий у стилі Людовіка ХV, виготовлений в 1765 році у Франції.

Також до власності держави перейшла монета із зображенням Хреста Єфросинії Полоцької та вставками зі штучного каміння, пам’ятна медаль «Образ Казанської Богоматері», набір пам’ятних медалей «В пам’ять 200-річчя перемоги у війні 1812 року», мощовик з мощами Святого Віктора, 61 лист «Спеціальної карти Європейської Росії» автора І.А. Стрельбицького, виконані в 1921 році в росії, горщик періоду Трипільської культури тощо.

ІА/Укрінформ/ mkip.gov.ua/І.Т.