Україна офіційно отримала статус країни-кандидатки до членства в ЄС
Лідери ЄC на саміті в Брюсселі затвердили рішення надати Україні статус кандидатки на вступ. PAP/EPA/STEPHANIE LECOCQ

Україна офіційно отримала статус країни-кандидатки до членства в ЄС

Україна та Молдова є країнами-кандидатками до Європейського Союзу. Таке рішення ухвалили лідери 27 країн-членів на саміті в Брюсселі, схваливши рекомендацію Комісії з цього приводу. Це реакція ЄС на агресію Росії щодо України 24 лютого. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Це проривне та історичне рішення після багатьох років прохань, перш за все України, про чітку перспективу членства. Попри тиск країн нашого регіону, зокрема Польщі, політики Західної Європи зробили все, щоб цього не обіцяти. Наприклад, їх цікавило, чи не надто далекосяжним є ствердження про європейську перспективу, вони говорили про європейську сім’ю, дорогу, про все, щоб лише не казати про можливе членство України в Союзі. Зміна відбулася лише після того, як Росія напала на Україну 24 лютого.

Статус кандидата – це лише перший крок на шляху до ЄС. Наступним стане початок переговорів про вступ. У цьому питанні згоду мають дати одноголосно держави-члени на основі звітів Європейської комісії про прогрес у виконанні умов.

Самі переговори можуть тривати роками. Але незважаючи на те, що на вступ України та Молдови до ЄС може знадобитися щонайменше десятиліття, рішення, прийняте у четвер 23 червня на саміті в Брюсселі, є символічним, воно свідчить про те, що інші країни, які колись входили до складу СРСР, наближаються до ЄС, і виходять зі сфери впливу Росії.

IAR/Л.І.