Україна погодилася на пошуки у двох місцях поховання польських солдатів
Прапори Польщі та України Foto: Тарас Шумейко

Україна погодилася на пошуки у двох місцях поховання польських солдатів

Поляки зможуть почати пошукові роботи у двох місцях поховання солдатів Війська польського, які загинули у 1939 році під Львовом. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Україна погодилася на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, котрі загинули в 1939 році неподалік Львова. Про це у середу заявив голова Кабінету президента Республіки Польща Кшиштоф Щерський.

У вівторок у Львові відбулося 28-е засідання Консультаційного комітету президентів Польщі та України, під час якого його учасники обговорили, зокрема, реалізацію домовленостей, досягнутих під час зустрічі Анджея Дуди та Володимира Зеленського у серпні у Варшаві.

З польського боку у перемовинах взяв участь Кшиштоф Щерський, а з українського – заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Щерський повідомив, що під час зустрічі Жовква передав йому згоду Міністерства культури, спорту і молоді на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, які загинули у 1939 році під Львовом.

Очільник Кабінету президента Польщі висловив задоволення цим рішенням і наголосив, що воно відповідає домовленостям президентів Дуди і Зеленського, досягнутим у Варшаві 31 серпня.

Нагадаємо, що під час 28-го засідання Консультаційного комітету президентів Польщі та України, заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква висловив сподівання, що одним із результатів перезавантаження українсько-польського діалогу буде належне упорядкування місць української пам’яті на території Польщі.

Нагадаємо також, що нова українська влада погодилася скасувати заборону на проведення на території України пошукових робіт та ексгумацій останків польських жертв конфліктів та воєн. Ці роботи Україна заблокувала в 2017 році після знесення українського пам’ятника воякам УПА у Грушовичах на Підкарпатті.

Після свого найновішого перебування у Варшаві, Володимир Зеленський висловив надію, що польська сторона упорядкує українські місця пам’яті на своїй території. Він запропонував теж президенту Дуда побудувати на кордоні України і Польщі «спільний меморіал примирення».

PAP/Т.А.