Україна вже розробляє маршрути евакуації цивільних з Криму — Подоляк

Україна вже розробляє маршрути евакуації цивільних з Криму — Подоляк

Україна уже розробляє маршрути евакуації для тих жителів нині окупованого Криму, які захочуть покинути півострів під час активної фази його звільнення. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на “Громадське”.

Про це повідомив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 30 серпня.

«Зрозуміло, що для України життя громадян — безумовний пріоритет. Тому ми вже розробляємо евакуаційні маршрути для жителів окупованого Криму, охочих покинути півострів на час активної деокупації», — написав посадовець.

І додав, що наразі українська влада просить цивільних в анексованому Криму триматися якомога далі від військових об’єктів і перевірити укриття.

Що передувало?

Напередодні президент Володимир Зеленський наголосив, що Україна буде повертати усю Харківщину, Луганщину, Донеччину, Запоріжжя, Херсонщину, Крим та українську акваторію Чорного й Азовського морів. Російських окупантів він закликав тікати або здаватися в полон, якщо вони хочуть вижити.

Контрнаступ на півдні

У Збройних силах заявили, що українські військовослужбовці прорвали першу лінію оборони російсько-окупаційних військ у Херсонській області. Один із полків відійшов від своїх позицій. Також ЗСУ влучили в Бериславський машинобудівний завод, де війська рф розташували свою техніку, боєприпаси та живу силу. Там почалася пожежа.

Керівниця об’єднаного пресцентру оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк пояснила, що перед цим сили ЗСУ були спрямовані на винищення ворога, знищення його складів із боєприпасами (за останній тиждень знищено понад 10 складів), командних, командно-спостережних пунктів, систем ППО та зброї, якою окупанти намагаються тиснути на тилові регіони.

«Це, безумовно, послабило ворога, але ми не плекаємо порожніх надій, розуміючи, що ворог досі досить потужний. І навіть те, що вони десь мають моральну дестабілізацію у своїх військах, ми можемо використати на нашу користь, але розслаблятися ще зарано», — зазначила речниця.