УКРАЇНА ЗНАЙШЛА ЗАМІНУ РОСІЙСЬКОМУ ГАЗУ: ПІДПИСАНО ТЕРМІНОВИЙ КОНТРАКТ З ПОЛЬСЬКОЮ КОМПАНІЄЮ
https://neftegaz.ru/images/Pgnig,%20582x%20274.jpg

УКРАЇНА ЗНАЙШЛА ЗАМІНУ РОСІЙСЬКОМУ ГАЗУ: ПІДПИСАНО ТЕРМІНОВИЙ КОНТРАКТ З ПОЛЬСЬКОЮ КОМПАНІЄЮ

НАК “Нафтогаз України” вирішив терміново купувати газ у польської компанії PGNiG після відмови російського ПАТ “Газпром” здійснювати поставки газу в Україну. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на prm.ua.

“Нафтогаз” і польська нафтогазова компанія підписали контракт на строкову поставку газу після того, як Газпром відмовився почати поставки в Україну. Рішення Газпрому прийшло на наступний день після оголошення про рішення Стокгольмського трибуналу”, – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що контракт з PGNiG діятиме до кінця березня 2018 року, його обсяг складає понад 60 млн куб. м. Поставки розпочалися в п’ятницю, 2 березня, о 6 годині ранку через вузол Германовичі, який з’єднує польські та українські газотранспортні системи.

“Енергетична солідарність та співробітництво з сусідніми країнами – наш обов’язок. Особливо зараз, коли Україна не отримує поставки з Росії, і попит на природний газ для опалення збільшується через сувору зиму. Ми готові збільшити обсяги поставок або продовжити термін дії контракту з “Нафтогазом” залежно від потреб українського ринку”, – прокоментував ситуацію голова правління PGNiG Петр Возняк.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги НАК “Нафтогаз України” щодо компенсації за недопоставлені “Газпромом” обсяги транзиту.

Російська енергетична компанія “Газпром” заявила, що не згодна з рішенням Стокгольмського арбітражу виплатити НАК “Нафтогаз України” компенсацію в $4,63 млрд за недопоставку газу.

Водночас, “Газпром” відмовився постачати в Україну газ та зменшив тиск у ГТС на 10%.

У зв’язку з цим, НАК “Нафтогаз України” звернулась до українців з проханням знизити температуру в приміщеннях на 1-2 градуси для економії споживання газу.

Крім того, по всій Україні дитячим садкам, школам і вищим навчальних закладам рекомендували призупинити роботу для економії споживання газу.

“Нафтогаз” судиться з “Газпромом” в Стокгольмському арбітражі за двома контрактами: щодо купівлі Україною російського газу та щодо транзиту російського газу до ЄС через ГТС України.

31 травня “Нафтогаз” отримав рішення Стокгольмського арбітражу у провадженні проти російського “Газпрому” стосовно контракту на поставку газу. Зокрема, арбітраж повністю відхилив вимоги “Газпрому” щодо принципу “бери або плати”.