Українські лікарі спільно з польськими колегами вперше успішно пересадили легені
Фото ілюстративне Dima.sichnenko, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Українські лікарі спільно з польськими колегами вперше успішно пересадили легені

Українські лікарі, які протягом півроку навчалися у Сілезькому центрі серцевих захворювань у місті Забже, вперше в Україні за підтримки польських лікарів здійснили успішну трансплантацію легенів. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Українські лікарі, які навчалися трансплантології у Сілезькому центрі серцевих захворювань у місті Забже, разом зі своїми польськими колегами успішно провели першу в Україні трансплантацію легенів. Про це у неділю повідомив професор Маріан Зембаля.

57-річний пацієнт страждав від незворотного ушкодження легенів. Чоловік не виходив з дому кілька років, він жив завдяки постійній оксигенотерапії. Його стан останнім часом різко погіршився. Пересадка була його єдиним порятунком.

21 вересня в академічній лікарні у Львові лікарі з України та Забже успішно провели трансплантацію обох легенів. У неділю він здійснив свою першу прогулянку лікарняним коридором, міг повністю дихати і нині проходить інтенсивну реабілітацію.

«Це наш польський і забжеський внесок у розвиток польсько-українського поєднання та допомогу сусідам, які цього потребують. Я дуже щасливий і пишаюся своєю командою – провідною в країні та одним із лідерів у Європі з погляду кількості та якості трансплантації серця та легенів у дорослих та у дітей», – сказав проф. Маріан Зембаля, який сам є одним з найвидатніших польських трансплантологів.

За його словами, у Сілезькому центрі серцевих захворювань протягом півроку навчалося 35 українських лікарів – кардіологів та кардіохірургів, пов’язаних із лікарнею у Ковелі на Волині та академічною спеціалізованою лікарнею у Львові.

PAP/Т.А.