Українці масово намагаються нелегально працювати в Німеччині за польськими документам

Українці масово намагаються нелегально працювати в Німеччині за польськими документам

Впродовж всього 2020 року спостерігається збільшення динаміки виїзду українців до Німеччини на нелегальну роботу за документами, що дають дозвіл на працевлаштування в Польщі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Повідомили в аналітичному центрі компанії з міжнародного працевлаштування “Gremi Personal”.

Найбільш поширена схема шахрайства — це рекрутація українців на території України представниками дрібних та приватних польських фірм з працевлаштування для роботи в Польщі, після чого цим людям пропонувалося нелегальне працевлаштування за більшою зарплатною ставкою в Німеччині. Все це призвело до того, що збільшились масові депортації.

В першу чергу мова йде про послуги в сфері догляду за людьми похилого віку або непрацездатними особами, а також по догляду за домогосподарством.

З огляду на запроваджені в ЄС і Німеччині епідеміологічні обмеження, громадяни України тимчасово НЕ МАЮТЬ ПРАВА в’їжджати в Німеччину в межах безвізових поїздок з туристичною, приватною або діловою метою. При цьому громадяни України мають право в’їзду до Німеччини при наявності ВНЖ в Німеччині або візи відповідного типу (що має юридичну силу посвідки на проживання). Саме тому, якщо до пандемії Covid-19 для нелегальної роботи в Німеччині українці використовували поїздки в рамках безвізу, то зараз українські заробітчани все частіше намагаються виїхати і працювати в Німеччині з польськими робочими візами або навіть звичайними запрошеннями на роботу в Польщі.

За даними Головного управління федеральної поліції тільки за липень-вересень з Німеччини вислали близько 300 українців і 48 осіб затримали тільки за перші 10 днів вересня.

Тиждень тому Федеральна поліція Німеччини спільно з співробітниками митної служби провела найбільш масштабну спецоперацію по всій країні, спрямовану проти нелегального працевлаштування українців.
До операції залучили близько тисячі правоохоронців, обшуки провели в 130 житлових і комерційних приміщеннях. За оцінками Головного митного управління Дрездена, через дії підозрюваних недоотримання до фондів соціального страхування становили близько 14 мільйонів євро.

Загалом німецька поліція розслідує близько 1400 випадків нелегального перебування і працевлаштування в Німеччині, головним чином по відношенню до жінок з України. Здебільшого вони були рекрутовані посередниками польських фірм в Україні.