Управління суспільною свідомістю: популізм, експерти, медіа-плани та протидія Навальному

Управління суспільною свідомістю: популізм, експерти, медіа-плани та протидія Навальному

Продовження матеріалу про маніпулювання свідомістю людей владою РФ, написаного на основі аналізу дампу пошти топового кремлівського чиновника, заступника начальника управління президента щодо забезпечення діяльності держради РФ Бориса Рапопорта. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Lost kiborg.

Останні вибори, в яких брав участь Борис Рапопорт, в Примор’ї і Санкт-Петербурзі, показали, що партія єдиноросів перебуває в кризі, ставлення до висуванців від влади в країні досить критичне, існує багато факторів ризику, з якими поки що умілі політтехнологи справляються, але довго це тривати не може, криза наростає.

Наприкінці 2019 року Рапорот разом з колегами почали шукати нові ідеї, на яких можна забезпечити успіх майбутнім політичним кампаніям.

Ідеологія

11 листопада 2019 Рапопорт отримує лист від Гліба Кузнецова, члена ради директорів і керівника експертної ради ЕІСІ, в якому знаходяться 2 документи – план ідеологічної кампанії, детально розписаний на рік, і основні слогани кампанії про місію росії в світі, цінності і т.п. Тут як вже традиційні для кремлівських технологів виступи, зустрічі, звернення, відкриття руху на незаконно побудованому мосту в Керченській протоці в кабіні машиніста товарного поїзду, виїзд на базу Хмеймім з вильотом на бойове завдання, так і дещо нове – візит 1 червня в дитбудинок з усиновленням дитини. Тепер, після нашого оприлюднення матеріалів внутрішньої кремлівської кухні, навряд ми побачимо усиновлення, і одна дитина так і залишиться сиротою. 

Також ми звернули увагу, що в документах обгрунтовується потенціал “зеленої” ідеї як можливості об’єднати навколо себе умовно лівий електорат.

 Цитати:

Россия – ковчег общечеловеческих ценностей.

Владимир Путин – крестный отец Новой России.

Россия — великий миротворец и несет счастье окружающим ее народам исторически. Даже несмотря на то, что многие соседи совершенно не помнят сделанного для них добра и рисуют из России монстра.

Россия – флагман создания справедливого мирового порядка.

В робочих документах майбутньої ідеологічної кампанії вказуються ризики і відмічається незадовільний стан нинішньої ситуації. Слогани, які пропонують політтехнологи в цей час, на наш погляд, ніякої новизни не несуть, є традиційними для російського суспільства з його авторитаризмом, олігархією і псевдодемократією.

В тексті нашої статті ми надаємо лише фрагменти листів, повний текст цих та деяких інших документів з дампу Рапопорта дивіться в архіві 

[Ідеологія]

Популізм

Політтехнологи беруть курс на популізм, який є наразі світовою тенденцією, для цього ретельно вивчають запити населення та перевіряють вплив різних меседжів.

[Популізм]

Місія росії

Гліб Кузнецов, член ради директорів і керівник експертної ради ЕІСІ, розробляє документ про місію росії, порівнюючи її з ковчегом, цитуємо: “как нравится СВК” – Сергію Владиленовичу Кирієнку.

Більше документів про марні пошуки нових-старих смислів кремлівських політтехнологів можна подивитися в архіві

[Місія росії]

Презентації

В дампі пошти Б.Рапопорта ми можемо подивитися презентацію, з якою виступив його керівник Харічев на семінарі з внутрішньої політики 7-9 листопада 2019 в Сенежі, де кремлівські куратори нагадали профільним віце-губернаторам про їх відповідальність за рейтинги партії влади та особисто Путіна. Харічев розказував про ризики і рішення, запит населення на новий тип управлінця, його комунікації та поведінки.

Також в дампі ми знаходимо презентацію самого власника пошти, Бориса Рапопорта. Він говорив про партійну ідеологію, успішність та легітимність виборів, активність виборців, а також ставив задачі на майбутнє – зміну курсу партії відповідно до сучасних тенденцій та запитів населення.

[Презентації]

ВВП і ДАМ

22-23 листопада 2019 в Москві на ВДНХ пройшов з’їзд Єдиної росії, а за тиждень до цієї події в пошті Рапопорта ми знаходимо лист від 14 листопада з заготовками для промов Путіна і Медведева, і тут ми бачимо нотки популізму, бажання сподобатися виборцю. Отже, загальносвітовий тренд щодо переважання популізму в політиці діє навіть в авторитарній росії. 

Більше про підготовку до з’їзду в архіві

[ВВП і ДАМ]

Експерти

Політтехнологи працюють з регіональними експертами, яких долучають до передачі меседжів ідеологічної кампанії населенню. Зазвичай це люди з медійним потенціалом, освітою та досвідом публічної діяльності, тут ми можемо зустріти професорів та ректорів університетів, директорів фондів, керівників громадських центрів та ін. І, безумовно, це ті, хто згодні без зайвих запитань транслювати порядок денний влади.

В кожному регіоні є цілий сонм “експертів”, за якими слідкують, підраховують їх виступи та публікації, моніторять акаунти. Для прикладу подивіться фрагмент іркутських медійних персонажів, загалом в Іркутську їх близько 120 (повний перелік по Іркутську та іншим містам дивіться в архіві).

Більше імен провладних експертів ви знайдете в архіві

[Експерти]

СВК

Рапопорт готує Сергію Кирієнку (в дампі – СВК) тези для зустрічей, нарад, виступів. Тематика пов’язана з виборами, рейтингом партії влади і т.п. 

Документи для Сергія Кирієнка в архіві

[СВК]

Навальний

В кінці листопада 2019 загострилася ситуація навколо опозиційного політика Олексія Навального, він подав в суд позов проти Путіна. Кремлівські технологи розробляють цілий медіа-план на тему Навального, де керовані владою медійні персонажі мають доносити до населення заздалегідь визначені меседжі. Які? – читайте в листі з дампу Рапопорта. 

В медіа-плані ми бачимо телеграм-канали, підконтрольні кремлівським політтехнологам – Ортега, Караульный, Бойлерная, Методичка та інші.

Більше про Навального в архіві

[Навальний]

Ковчег

Кремлівські політтехнологи створюють текст, який описує вигаданий образ росії як справедливої держави з власним напрямом розвитку, виділяють ключові меседжі для тестування. На які технологічні ідеї буде зафіксовано реакцію опитуваних, таку росію і будуть пропонувати своєму населенню. Звісно, змінювати непристойну реальність ніхто не збирається, навіщо, і так все успішно заходить в голови людей, одурманених телевізором.

Тези для тестування відправляють Михайлу Мамонову, який на той час був заступником міністра цифрового розвитку. Що, чиновники не мають займатися політичними кампаніями? Та ну що ви, в росії саме так все і відбувається.

Більше про тестування образу росії, який мав би зайти населенню можна подивитися в архіві

[Ковчег]

Послання

Рапопорт&Co тривалий час готували матеріали для послання Путіна, яке було проголошено 15.01.2020. Прописували меседжі, тези, шукали статистичні дані, тестували.  А за 5 днів до виступу, 10 січня, розписали коментаторів за ЗМІ. Давайте подивимось на прикладі видання “Коммерсантъ”, їм призначено: К.Костин, Г.Кузнецов, В.Потуремский, А.Чеснаков.

Відкриваємо статтю про послання, і що ми бачимо? Правильно, всі знайомі імена, навіть в тому ж порядку як прописано в кремлівській директиві. Напевно порядок теж має значення.

Політтехнологи ретельно прописують тези для експертів, відповідно ролі: системний ліберал, конспіролог, лівий інтелектуал, патріот. Ким би ти не був, експерте, тобі вже уготовано місце в кремлівській системі, будеш працювати на її укріплення та продовження функціонування. В російській державі й опозиція вбудована в існуючу систему, своєю боротьбою лише її зміцнює та легітимізує.

13 січня вже прописано детальний план з цільовою аудиторією і спікерами, розроблено медіа-план.

Розробляється план-графік експертної роботи з інтерпретації ключових ідеологічних тез послання з 15 січня, дня проголошення, по травень.

Наступний робочий документ – план таргетування, з визначенням цільових груп, яким має зайти той чи інший месідж.

Ми навели лише фрагменти документів, повні тексти з електронними листами, в яких вони були знайдені, знаходяться в архіві

[Послання]

В цьому матеріалі ми також викладаємо архів 289 робочих документів кремлівських політтехнологів, який називається Проблеми і ризики. Документ регулярно з’являється в пошті Бориса Рапопорта, в ньому описуються ситуації, які, з точки зору авторів, спричиняють проблеми для нинішньої влади, а також пропонуються способи дій. Ці способи роботи напевно будуть цікавими російському громадянському суспільству, а також міжнародним партнерам, як наочний приклад недемократичності російської держави, для розуміння, як там у них все влаштовано і функціонує. Це лежить поза сферою наших досліджень, пропонуємо цей матеріал для творчих пошуків всім бажаючим.

[Архив 289 рабочих документов Проблемы-и-риски 13.08.2018-9.04.2020]

Отже, при аналізі документів з дампу топового російського чиновника Бориса Рапопорта ми побачили деякі методи управління суспільною свідомістю, які широко застосовуються на території російської держави. В матеріалі викладено списки експертів, які співпрацюють з кремлівською владою, наведено робочі документи – медіа-план, план з таргетингу, презентації виступів та деякі інші.