В Україну надходить усе більше газу з Польщі. Зростання перевищує 30%
ілюстраційне фото pixabay.com/CC0 Public Domain

В Україну надходить усе більше газу з Польщі. Зростання перевищує 30%

У період від січня до серпня 2020 року в Україну транспортували на 34 відсотки більше газу з Польщі, ніж 2019 року. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Український оператор повідомив, що в період від січня до серпня цього року імпорт газу з Європейського Союзу становив 12,5 мільярда кубометрів. Що цікаво, впродовж цього часу з Польщі в Україну надходило на 34 відсотки більше газу, ніж 2019 року.

«Протягом восьми місяців 2020 року український оператор на замовлення клієнтів транспортував з Європи в Україну 12,5 мільярда кубометрів газу. Це на 30 відсотків більше, ніж в аналогічний період торік, і на 63 відсотки більше, ніж середня кількість у 2016-2019 роках», – мовиться у повідомленні компанії.

У звітному періоді транспорт сировини зі Словаччини становив 8 мільярдів кубометрів (зростання на 35 відсотків рік до року), з Угорщини – 3,2 мільярда кубометрів (зростання на 20 відсотків), а з Польщі – 1,3 мільярда кубометрів (зростання на 34 відсотки).

Українська сторона наголошує, що лише 35 відсотків сировини потрапляє на український ринок. «Це означає, що Україна є геополітично та економічно цікавим і вигідним партнером для Європи», – заявив генеральний директор ТОВ «Оператор ГТС України» Сергій Макогон. Решту газу відправляють далі або зберігають на складах.

Лише в серпні в Україну поставлено 3,4 мільярда кубометрів газу, тобто на 58 відсотків більше, ніж у липні, і на 67 відсотків більше, ніж у серпні 2019 року. Середньодобова кількість становила 109 мільйонів кубометрів, тобто набагато більше, ніж на початку року, коли цей показник дорівнював 15 мільйонів кубометрів.

Загалом за транспортування газу з Європейського Союзу в Україну від початку року були відповідальними 72 суб’єкти. Переважна більшість, 45, – зареєстровані на території України, а решта, 27 – закордонні трейдери.

www.energetyka24.com/Н.Б.