Відкриття Польського культурно-освітнього центру в Університеті ім Бориса Грінченка

Відкриття Польського культурно-освітнього центру в Університеті ім Бориса Грінченка

3 листопада в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулося он-лайн відкриття Польського культурно-освітнього центру, яке дає можливість підвести підсумки багаторічної наукової співпраці між працівниками та партнерами історико-філософського факультету цього університету та одночасно стати початком нових проектів у польсько-українському академічному партнерстві. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Gov.pl.

Зустріч, яку очолила завідувач кафедри історії Оксана Салата, розпочали проректор університету Лілія Гриневич та посол Бартош Ціхоцькі. Також до слова були запрошені представники Національного інституту урбаністики та архітектури: проф. Болеслав Стельмах та Томаш Славінський.

Національний інститут урбаністики та архітектури за підтримки Посольства Республіки Польща в Києві проводить в Університеті Грінченка цикл лекцій про польську архітектуру та урбаністику 20-го століття. Завдяки зусиллям Посольства студенти та працівники університету мали змогу побачити виставку, присвячену досягненням польських архітекторів. Виставка доступна з березня цього року в  головному корпусі університету. Співпраця з культурно-освітнім центром дає можливість студентам та викладачам Університету брати активну участь в інших проєктах, які реалізує Посольство, включаючи низку зустрічей із фахівцями Національного музею у Варшаві («Кореспонденція мистецтв»). 

Побажання щодо розробки та реалізації нових цікавих проєктів проректору Лілії Гриневич передав ректор Ніжинського педагогічного університету Олександр Самойленко, директор Польського науково-освітнього центру Педагогічного університету в Умані Ігор Кривошея, а також професор Збігнєв Карпус з Університету ім. М. Коперника в Торуні та доктор Альберт Новацький з Люблінського католицького університету.

Протягом останніх кількох років Факультет історії та філософії Університету  Б.Грінченка розпочав співпрацю серед інших з Ягеллонським університетом, Люблінським католицьким університетом, Університетом ім. Яна Длугоша в Ченстохові, Університетом ім. А. Міцкевича в Познані, Університетом ім. М. Коперника в Торуні, Асоціацією співпраці Польща-Схід, Педагогічним університетом ім. Комісії національної освіти у Кракові, Національним агентством архітектури та урбаністики та Білостоцьким університетом.

Під час зустрічі були розглянуті основні цілі новоствореного Польського культурно-освітнього центру, а саме: польсько-українська наукова співпраця, включаючи дослідження та наукові проєкти, розробка та публікація спеціалізованих матеріалів, які допоможуть поглибити знання про Польщу, участь у міжнародних програмах та стипендіях, співпраця з польськими установами та організаціями польської діаспори, реалізація програм, що активізують академічну спільноту, підтримка в створенні курсів польської мови в університеті.

Близько 80 учасників взяли участь у віртуальному відкритті Центру.