Віцепрем'єр Польщі відвідав польський військовий меморіал у Львові
Віцепрем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґлінський (праворуч) та генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич (зліва) біля меморіалу загиблим воїнам Української Галицької Армії на Личаківському кладовищі у Львові PAP/Karina Sało

Віцепрем’єр Польщі відвідав польський військовий меморіал у Львові

Разом з міським головою Львова Андрієм Садовим Пьотр Ґлінський відвідав також могили загиблих у війні Росії проти України. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

У середу, 29 червня, віцепрем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Ґлінський відвідав польський військовий меморіал у Львові. Разом з міським головою Львова Андрієм Садовим Пьотр Ґлінський відвідав також могили загиблих у війні Росії проти України.

Пьотр Ґлінський разом з Андрієм Садовим поклав квіти на головну плиту польського військового меморіалу та меморіалу загиблим воїнам Української Галицької Армії. Політики також вшанували пам’ять загиблих у війні, яку Росія розв’язала проти України.

Пьотр Ґлінський зазначив, що головною метою його поїздки була зустріч з міністром культури та інформаційної політики України Олександром Ткаченком.

«Ми – Польща, деякі інші країни, хоча й не всі в рівній мірі, – реально підтримуємо Україну, перш за все мова йде про військову підтримку, сучасну зброю, яка дає можливість протистояти цій страшній, жорстокій, злочинній агресії з боку путіна і Російської Федерації», – пояснив міністр. Він додав, що крім військової допомоги, яка, на його думку, є основою, він також має на увазі підтримку та боротьбу у сфері культури та ідентичності.

«Путін хотів знищити Україну, Польщу, Європу, а зробив так, що ми опинилися у новій реальності, символом якої стало відкриття левів, а також те, що ми будемо оновлювати Личаківський цвинтар та Пантеон», – сказав польський віцепрем’єр, маючи на увазі відкриття левів на «Меморіалі львівських орлят» у травні.

Ці статуї, вивезені радянською владою з кладовища у 1971 році, повернулися туди у 2015 році завдяки зусиллям Фонду культурної спадщини та Товариства охорони військових могил у Львові. У жовтні 2018 року Львівська обласна рада вимагала прибрати скульптури, оскільки вважала їх «символом польської окупації Львова».

Андрій Садовий, своєю чергою, подякував польському народові.

«Дякую всім, поляки завжди з нами, ми завжди відчуваємо вашу допомогу, як військову, так і цивільну, якщо мова йде про пам’ятники», – додав мер Львова.

Міський голова Львова висловив переконання, що «на наступну тисячу років наші відносини мають бути прикладом партнерства», адже «поляки та українці дуже добре розуміють, що таке Росія: вона завжди буде нашим сусідом, вона завжди буде (джерелом, – прим.ред.) агресії, і ми повинні бути напоготові весь час».

На запитання, скільки біженців з інших міст перебуває у Львові, мер повідомив, що «на сьогодні постійно проживає 150 тисяч (людей, – прим.ред.), загалом через Львів проїхало понад 5 мільйонів біженців» від початку широкомасштабної війни.

niezalezna.pl/Д.Ю.