Вплив активності Польсько-української господарчої палати на сучасні польсько-українські економічні відносини

Вплив активності Польсько-української господарчої палати на сучасні польсько-українські економічні відносини

2022 року ПУГП святкуватиме 30-річчя свого існування. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на офіційний блог Координатора проєктів Польсько-Української Господарчої Палати Анни Стожко.

Це особлива організація, котра об’єднує українських та польських підприємців, що не завжди відбувається легко. Різний досвід, різний менталітет, але в палаті все це ефективно поєднується. Вся структура ПУГП сформована і є повністю двосторонньою: два польські та українські президенти, два віце-президенти з одного боку та з іншого, члени правління з польської та української сторони. Те саме стосується двох голів ради. Тож повна симетрія, повний баланс та співпраця між польськими та українськими підприємцями. Майже 3 десятки років – від самого початку незалежної України –  палата допомагає польським та українським підприємцям перейняти взаємний досвід на польському та українському ринках. Це багато різних заходів: місії, ділові міксери, зустрічі, консультації, просування, аналіз ринку тощо –  безліч подій.

Керівництво ПУГП – Олег Дубіш, Яцек Пєхота, Олександр Шлапак

Кілька спільних конференцій уже увійшли до календаря польсько-українських економічних подій. Так, щорічно Baltic Business Forum (Балтійський бізнес-форум)  є найбільшою подією такого типу. Традиційно чергове видання форуму  відбувається у квітні у Свіноуйсьці. Це зустріч підприємців з Польщі, України, а також регіонів Туреччини та АВС (Adriatyk, Bałtyk, Czarne morze) – Адріатики, Балтії та Чорного моря. На жаль, квітень було відкладено з очевидних причин, однак восени пройде ХІІ BBF у формі безпосередніх зустрічей: ділових, економічних зустрічей, бізнес-столів у Києві-Варшаві-Свіноуйсьці-Анкарі-Стамбулі.

https://balticbusinessforum.eu/

Промова Президента Яцека Пєхоти на ВBF 2019

Друга значна подія цього року, що відбудеться 20-21 серпня, – це VIII Інтермодальний транспортний форум у Гданську та Гдині.

http://www.forum-fracht.pl/

Без ефективного транспорту між Польщею та Україною важко говорити про добрий розвиток економічного співробітництва, особливо сьогодні. Криза, спричинена пандемією, негативні наслідки якої вплинули і на логістичну галузь, та водночас необхідність дискусій щодо того, як підтримати підприємців, вплинула на рішення організації VIII форуму у Гданську. 

Окрім вагомих міжнародних заходів у цей непростий час ПУГП безперервно намагається допомагати підприємцям, тим, хто не може сьогодні прилетіти до Києва вирішити свої справи чи приїхати до Варшави без двотижневого карантину. Організація представляє підприємців по обидва боки кордону. З цієї причини постійно аналізується ситуація, як це все виглядає у зв’язку з коронавірусною епідемією. Нещодавно Президент ПУГП звернувся до Прем’єр-міністра уряду Польщі до пана М. Моравецького, зазначивши, що ставлення до українських підприємців гірше, ніж до українських студентів: вони можуть приїхати до Польщі без карантину, діяти, вчитися, працювати, а підприємці все ще зобов’язані  дотриматися 2-тижневий карантин, що є суттєвою незручністю, адже простий візит до банку для підписання документів, пов’язаний із рахунком, або проста ситуація, яка вимагає відвідування нотаріуса чи адвоката, підписання документа.

Це саме стосується і карантину в Україні для польських бізнесменів, тож палата звернулася і до уряду України з відповідним проханням. Відповідь очікується:

https://www.pol-ukr.com/apel-puig-do-premiera-ukrainy/

Повертаючись до діяльності палати, йдеться про справи з конкретними проблемами польських та українських підприємців. І що цінне – палата постійно розвивається: є 22 регіональні представництва, 12 – з української сторони та 10 – з польської сторони – у польських воєводствах та в українських областях. Це підприємці, місцеві організації, громадські організації та місцеві компанії, які, крім своєї звичайної ділової діяльності, також вирішили представляти справи інших підприємців та представляти палату в своїй області. Багато планів, але найбільше очікування – коли вже пандемія увійде до історії та дозволить працювати у звичному форматі, адже навіть Інтернет та цифрові медіа-мережі не замінять безпосередній контакт, що насправді є найважливішою умовою співпраці.

Із архіву ПУГП: Олександр Квашневський, Даріуш Шимчиха, Ігор Драч та ін. Зустріч в палаті

Обидві країни переживають дуже складну ситуацію. Уряди розпочали заходи допомоги для підприємців у Польщі – “антикризовий щит”. Далі все залежить від розміру бюджету, можливостей країн, наскільки підприємцям можна посприяти. Все це означає, що економічні відносини та міжнародне співробітництво також послабли. Однак сподіваємося: основи економічної співпраці до пандемії чітко показали, що економічний оборот зростає, Польща стала головним партнером України тут, у цьому регіоні Європи. Це все підтверджує правильний шлях розвитку відносин. Усе більше українських компаній виходять на ринок ЄС, на європейський ринок через Польщу зі своїми інтересами. Це гарні основи для розвитку співпраці, але основна умова – боротися з епідемією. Це проблема номер один  сьогодні у світі.

Основне – безумовно, інформація про те, що відбувається з польською та українською сторонами в боротьбі з епідемією, які обмеження, котрі поступово знімаються, щоб підприємці були першими, хто може отримати вигоду від лібералізації ринкової ситуації. Все, що пов’язано зі свободою пересування та свободою транспорту, – велике завдання.

Безперечно, всі нові технології служать розвитку економічного співробітництва, зокрема ІТ-світ, в якому українські підприємці займають вагоме місце. Це пріоритет. Однією з таких областей, де є ще невикористаний потенціал, є співпраця в агропродовольчому секторі. Україна має неабиякі ресурси для Європи та світу з точки зору потенціалу розвитку. Польща – це досвід, це нові технології, це можливість виходити на європейський ринок, де Польща відіграє особливу роль. Україна обрала свій власний шлях європейської інтеграції і це можливість Польщі тісно співпрацювати з українцями, брати участь в успіху України на європейському ринку. Не створювати бар’єри, обмежуючи доступ до європейського ринку для сільського господарства та продукції України. ПУГП закликає польських підприємців інвестувати в Україну, шукати надійних українських партнерів та бути успішними на ринку ЄС. У цьому принципова роль палати.

Також завдання ПУГП – переконання західних підприємців, що Україна хоч і важко та повільно реформує свою економіку, однак поступово впроваджує рішення ЄС.  Якщо так, то варто брати участь у цьому розвитку України. Саме тут палата відіграє значну роль завдяки співпраці з іншими польсько-західними палатами. Підприємці України мали можливість зустрітися з підприємцями з Франції, Іспанії та Німеччини у Варшаві. ПУГП має наміри обов’язково повернутися до такого формату бізнес-зустрічей. Тож другим напрямком є ​​”Євросоюз через Польщу до України”. Тут є вже не малі успіхи: залучення іспанських інвесторів у галузі відновлюваної енергії завдяки місії до Києва, організованої палатою. 

Колектив Польсько-української господарчої палати глибоко переконаний, що у польсько-українському партнерстві є великий шанс на розвиток обох країн, обох суспільств. Обидві країни у багатьох сферах мають взаємодоповнюючи можливості, додатковий потенціал, завдяки досвіду, багаторічним реформам, вдалому досвіду на європейському ринку, завдяки їх природним ресурсам, чудовим молодим людям, які мають величезні успіхи у сферах нових технологій. Ми дійсно доповнюємо одне одного. Майбутнє і наших країн, і обох суспільств полягає в цьому стратегічному партнерстві.

Матеріал статті підготовлений на основі інтерв’ю з Президентом ПУГП паном Яцеком Пєхотою