Як діти з НЕдурними ідеями змінюють країну

Як діти з НЕдурними ідеями змінюють країну

Що можуть зробити 5 підлітків? А якщо до них додати координатора і реальну суму грошей? Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на блог голови правління Благодійної Організації “Національна мережа розвитку локальної філантропії” Дар’ї Рибальченко.

Вони поставлять велопарковку, облаштують пляж волейбольним майданчиком, пірсом та лежаками, долучаться до відновлення дахів в пошкоджених будинках і реалізують ще купу екологічних та культурних проєктів. 

Звучить фантастично? А це реальні приклади зі вже реалізованого Молодіжними Банками Ініціатив. 

Молодіжні Банки Ініціатив (далі МБІ) – це  модель для всебічного залучення активної молоді для вирішення соціально-значущих питань та покращення життя в громаді.

Молодь по всій Україні протягом 12 років змінюють свої міста. Модель роботи МБІ була створена в Англії ще в 90х роках. До цього року українські молодіжні банки працювали за адаптованою схемою, тобто самі організовували та реалізовували проєкти. Цього року було вирішено спробувати класичну схему роботи, коли, власне, комітет МБІ є грантонадавачами для іншої молоді громади, але не є виконавцями проєктів.    

Як це працює? 

  • Координатор набирає комітет МБІ, молодь віком 14-25 років.
  • Комітет МБІ досліджує потреби громади: що на сьогодні молоді не вистачає в громаді? Після дослідження – визначаються пріоритети.
  • Комітет МБІ (стала команда молоді 5-7 людей) проводить локальний збір коштів (фандрейзинг) та запускає активну комунікаційну компанію в своїй громаді.
  • Проведення конкурсу грантів: комітет МБІ організовує та проводить фінансову/консультаційну підтримку проєктів, які співпадають з потребами громади, від іншої активної молоді громади. 
  • Визначення переможців конкурсу та здійснення комітетом МБІ моніторингу та оцінки реалізації проєктів.

Тобто, молодь безкоштовно отримує практичні знання, котрі не дасть школа чи секції. Фінансова грамотність, менеджмент, вміння писати грантові заявки та проєкти, робота в команді, збір та аналіз інформації, ведення соцмереж та вміння ефективно доносити свої ідеї та брати відповідальність за свої дії. Участь в МБІ може допомогти з вибором професії. 

Навчання для комітету МБІ проводить координатор разом з БО «Національна мережа розвитку локальної філантропії». Запрошені спікери, конференції, а також можливість поїхати на обмін чи навчання в Європу – все на безоплатній основі.

Зараз є 9 молодіжних банків у Вінницькій, Миколаївській, Львівській, Кіровоградській та Київській областях.Вже було зроблено аналіз потреб громад, щоб визначитись з пріоритетами фінансування майбутніх проєктів. Наразі, МБІ відкрили конкурс проєктів для активної молоді громади.

Головною ідеєю МБІ є підтримка активної та свідомої молоді, що в подальшому може стати лідерами громади: приєднатись до громадського сектору в своєму місті чи регіоні, розвивати бізнес, йти в місцеве самоуправління, тощо. Колишні МБІ продовжують займатись громадською діяльністю та провадять ще більше позитивних змін в країні.    

Що робить молодь МБІ ставши дорослими?

Наприклад, Ніколетта Снісар в 13 років прийшла в МБІ міста Березань, Київської області. Пізніше, стала там координатором, а згодом і координатором по Україні. Зараз дівчина працює програмісткою в Польщі. 

“Нас вислуховували та давали можливість втілювати свої ідеї в життя. Так би мовити, не казали, що ось прийшли якісь діти з дурними ідеями, а сприймали серйозно і допомагали. З роками це зародило лідерські якості, вміння говорити з людьми та слухати їх, ставити конкретні цілі, туди ж і цілеспрямованість” – розповідає Ніколетта. Посадку дерев разом з ветеранами та бійцями АТО дівчина називає одним із тих проєктів, що найбільше пишається.

Марія Суконник була учасницею МБІ в місті Бар на Вінниччині. Зараз вона продовжує брати участь в  громадській діяльності свого міста. Допомагає організовувати культурно-масові, волонтерські, благодійні та дитячі заходи.

Попереду багато роботи з відбудови та відновлення України. Вже зараз МБІ допомагають молоді отримувати знання та навички, що формують свідоме та відповідальне суспільство.