Як і чому блокують сайти через рішення суду в Україні? (відео)

Як і чому блокують сайти через рішення суду в Україні? (відео)

Відбувся круглий стіл на тему: “Як і чому блокують сайти через рішення суду в Україні?”. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Укрінформ.

28 серпня, 14:00 – Як і чому блокують сайти через рішення суду в Україні?

Організатори: ГО «Інтерньюз-Україна» спільно з Інститутом розвитку релігійної преси (ІРРП).

Учасники: Віталій Мороз – керівник програм нових медіа ГО «Інтерньюз-Україна»; Людмила Панкратова – юристка ІРРП; Віта Володовська – юристка Лабораторії цифрової безпеки; Олексій Воронцов – власник сайту UkrPress.info; Ігор Розкладай –  ЦЕДЕМ; представники IT-галузі, громадянського суспільства та державних інституцій.

Коротко. В липні 2019 р. Печерський районний суд зобов’язав провайдерів обмежити доступ користувачів до 24 вебсайтів, включно з такими інформаційними сайтами як blogs.korrespondent.net, enigma.ua, informator.news, UkrPress.info та сайтами онлайн-казино. У серпні Святошинський районний суд зобов’язав провайдерів обмежити доступ ще до одного сайту. Деякі провайдери та мобільні оператори на певний час обмежили доступ до кількох ресурсів. Рішення суду були оскаржені в судах власниками сайтів й судові розгляди тривають й нині.

Під час «круглого столу» медіаексперти, урядові спеціалісти, представники ІТ-галузі та представники громадянського суспільства обговорять необхідні кроки щодо законодавства, що дозволять врегулювати правові відносини в онлайн-просторі.

Питання до обговорення:

 Чим були зумовлені рішення судів щодо блокування сайтів?

Чи відчули на собі блокування власники інформаційних сайтів?

У чому проблематика подібних блокувань: проблема в судах, правоохоронцях, законодавстві, роботі сайтів?

Чи відповідають рішення міжнародним практикам з управління інтернету?

Як діяти провайдерам телекомунікаційних послуг у подібних випадках?

Захід відбудеться за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Підсумкові матеріали:

Відео з пресконференції: