Як поводитись на кордоні? Корисні поради

Як поводитись на кордоні? Корисні поради

Впевнена, що кожен, хто вирушає за кордон, завжди хвилюється. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на In Poland.

Впевнена, що кожен, хто вирушає за кордон, завжди хвилюється. І зовсім неважливо – подорожуєте ви вперше, чи майбутня поїздка – всього лише чергова пригода. Зазвичай особливо переймаються люди, котрі вирушають в Польщу на заробітки або це – їхній перший перетин кордону. Тому портал InPoland зібрав для вас всю корисну інформацію, володіючи якою ви зможете почуватися більш впевнено на кордоні.

Всім відомо, що з 1 січня 2018 року Україна запровадила біометричний контроль на кордоні для певних країн — це близько 70 країн. Тож з того часу подорожуючих значно побільшало, адже тепер для короткої мандрівки не потрібно відкривати Шенгенську візу та тягати зі собою безліч папок з документами. Проте навіть маючи біометричний паспорт ніхто вам не зможе гарантувати того, що прикордонна служба випустить вас за межі України.

Саме тому в цій статті зупинимось на основних запитаннях, які турбують наших співвітчизників.

Документи

Перше, про що потрібно подбати – то це про перелік необхідних документів. Отож, не забудьте:

• закордонний паспорт;
• віза (якщо ви їдете не по біометричного паспорту) або інший дійсний документ, який дає право на в’їзд і перебування на території Польщі (наприклад, карта побиту);
• запрошення від роботодавця;
• В випадку переїзду транзитом через Польщу до іншої держави, особа повинна мати дозвіл на в’їзд до іншої держави або дозвіл на перебування в іншій країні.
• Медичний страховий поліс.

Якщо хоча б з якимось документом у вас виникнуть проблеми – з країни вас можуть і не випустити. Якщо ви їдете на роботу – ви повинні вміти чітко назвати місто і місце куди їдете, на якій посаді працюватимете і яку саме роботу будете виконувати. Всі ці дані повинні чітко збігатися з тим, що вказано у вашому запрошенні. Було б добре, якби ви могли сказати хоча б кілька слів польською мовою, а також змогли зрозуміти, про що вас запитує прикордонник.

Якщо ж ви просто подорожуєте чи їдете до друзів-знайомих – ви повинні назвати ті міста, куди збираєтесь їхати, а також назвати адресу, до кого їдете в гості.

Про всяк випадок з собою можна мати український (внутрішній) паспорт, а також ідентифікаційний код. Ці документи не є обов’язковими, проте все ж краще перестрахуватися.

Перелік документів для тих, хто подорожує на власному авто

В цьому випадку вам потрібно буде мати при собі не лише свої документи, а й пред’явити документи на автівку:
• Техпаспорт;
• Страховий поліс для водія, який діє за кордоном (його також називають «Green Card»);
• нотаріально завірена довіреність, яка дозволяє виїжджати за межі країни (це у тому випадку, якщо автомобіль – не ваш);
• шляховий лист, де ви вказані в якості водія транспортного засобу – у тому випадку, якщо ви їдете на службовому транспорті, а він зареєстрований на компанію або юридичну особу.

Гроші

Прикордонна служба часто просить показати наявність коштів для подорожі. Їх ви можете мати або готівкою, або показати актуальний витяг з банківського рахунку. Якщо ви плануєте перебувати в Польщі  до 3 днів, то ви повинні володіти фінансовими засобами необхідними для покриття коштів на проживання, харчування, в розмірі не менше 300 злотих,  або еквівалент даної суми в іноземній валюті. Якщо будете перебувати в Польщі більше, аніж 4 дні – на кожен день проживання ви повинні мати не менше 75 злотих на день або ж 543 злотих на місяць.

Проте й тут є свої винятки. Є певні категорії осіб, які не мусять показувати кошти й доводити, що в них при собі є необхідна й чітко визначена сума. Це відбувається у випадку:

• Міжнародного договору, котрий звільняє іноземця з обов’язку володіти такими коштами, або на підставі якого польські органи публічних інституцій мають обов’язок покриття коштів перебування іноземця;
• Візи в цілях репатріації;
• Візи в цілях виконання праці;
• Візи в цілях отримання тимчасової охорони;
• Візи в цілях участі в процесі в справі надання притулку;
• Карти побиту;
• Візи в цілях користування з права, пов’язаного з Картою Поляка.

Інше

Про перелік продуктів та інших товарів, які можна ввозити в Польщу, ми вже писали раніше. З цією інформацією можна ознайомитися ТУТ.

Питання, які часто задають

Чи потрібна довідка з військкомату для виїзду за кордон?
Сьогодні така довідка не потрібна. Треба мати дійсний паспортний документ для виїзду за кордон, квиток, а також всі вище перелічені документи. Цього достатньо.

Чи можливий самостійний перетин кордону особою 16-18 років за згодою батьків?
Так, це можливо. Цивільний кодекс України визначає, що громадянин України, якому вже виповнилося 16 років, має право вільно перетнути державний кордон. Якщо в тому випадку, якщо у нього є відповідні паспортні документи.

Чи є якісь обмеження на готівку при перетині кордону України?
Державна фіскальна служба може надати цю інформацію, а також інструкцію, як вчинити в кожному конкретному випадку. Але відомо, що не декларується сума еквівалентом до 10 тисяч доларів.

Корисні поради та рекомендації:
• Якщо ви зауважили підозрілу поведінку представника прикордонної служби, або ж він виконує свою роботу і здійснює перевірку без уніформи – ви сміливо можете попросити його показати своє службове посвідчення.

• Ви повинні пам’ятати, що прикордонна служба не повинна дискримінувати осіб відповідно до їх віросповідання, національності, стать чи етнічне походження. Якщо ПС поводить себе некоректно, перевищує свої повноваження та інше – ви маєте повне право звернутися зі скаргою до вищих інстанцій. Зробити це можна наступним чином: ви повинні детально описати ситуацію, яка склалася, у письмовій формі. В листі слід вказати: ваше ім’я та прізвище, точну адресу проживання, ім’я та прізвище працівника ПС. Скарги, які не містять імені і прізвища, а також адреси заявника скарги залишаються без розгляду. Лист потрібно надіслати за наступною адресою:

Коменда Глувна Прикордонної Служби
Ал. Нєподлеглості 100, 02-514 Варшава
або: e-mail: [email protected]
Також скарги на діяльність прикордонної служби можна заповнити і на сайті: http://www.rpo.gov.pl/wniosek/

• На самому кордоні суворо заборонено робити фото та відеозаписи. Якщо на цьому занятті вас застане працівник прикордонної служби – ви ризикуєте залишитись без телефону чи фотоапарату, його вміст буде видалений, а вам випишуть штраф.
• Постарайтесь бути максимально уважним на кордоні і не порушувати жодних правил. Також не конфліктуйте з прикордонною службою – висловлюйтесь чемно, уникайте лайки — навіть коли ви стоїте в черзі довгі години.
• Якщо ви раптом здійснили якесь дрібне правопорушення – краще визнати свою вину й попросити вибачення, пояснивши ситуацію. Досить часто таким чином ви можете уникнути штрафу, адже прикордонники – також люди.
• Якщо ви їдете на своїй автівці і вже перетнули український кордон і стоїте з польського боку – вам суворо заборонено покидати свій транспортний засіб. Навіть якщо ви хочете в туалет чи покурити – всі ці справи краще залагодити на українській стороні.

Незважаючи на такий великий обсяг тексту – не лякайтесь, насправді все не так складно, як видається. Головне не втрачати голову, поводити себе адекватно, мати всі необхідні документи – і тоді перетин кордону відбудеться без зайвих проблем й перешкод.