Європейські лідери пообіцяли Україні зброю та статус кандидата в ЄС
Президент України Володимир Зеленський із президентом Франції Емманюелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, прем’єр-міністром Італії Маріо Драґі та президентом Румунії Клаусом Йоганнісом, Київ, 16 червня 2022 року EPA/SERGEY DOLZHENKO

Європейські лідери пообіцяли Україні зброю та статус кандидата в ЄС

Чільні політики Франції, Німеччини, Італії та Румунії побували з візитом в Україні, зокрема відвідали Ірпінь та Київ. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Президент Франції Емманюель Макрон, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем’єр-міністр Італії Маріо Драґі та президент Румунії Клаус Йоганніс пообіцяли Україні постачання зброї та статус кандидата до Європейського Союзу. Про це очільники чотирьох держав заявили на пресконференції після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві 16 червня.

Український очільник на зустрічі з журналістами заявив, що «агресія проти України – це агресія проти всієї Європи та її цінностей» і закликав європейців пришвидшити постачання зброї. Президент Франції Емманюель Макрон повідомив про плани передати Україні ще 6 артилерійських установок «Цезар», крім 12, які вже доставлено. Він також повідомив, що в Україну відправлять мобільну лабораторію, яка допоможе досліджувати докази російських воєнних злочинів.

Очільники держав підтримали негайне надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу. «Цей статус буде доповнений планом дій. Це також означає, що ми врахуємо зусилля Балкан та сусідніх країн, особливо Молдови», – пояснив президент Франції.

Європейські лідери також закликали Росію погодитися на втручання ООН, щоб розблокувати українські порти та уможливити експорт зерна.

IAR/Н.Б.