З 16 січня 2020 — вся реклама українською мовою

З 16 січня 2020 — вся реклама українською мовою

Вже за кілька днів, а саме 16 січня набуває чинності норма Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в частині мови реклами (Стаття 32. Державна мова у сфері реклами). Звертаємо увагу всіх громадян України та суб‘єктів господарювання. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Ukrpress.info.

З 16 січня мова реклами — українська. А це означає, що українською реклама має бути на:

— телебаченні та радіо.
— зовнішніх носіях (бігбордах, сітілайтах, рекламних площинах в магазинах та всіх суб‘єктах надавачів послуг)
— у мережі інтернет (на інтернет-сайтах, в соціальних мережах тощо).

Тобто будь-де та все що вважається рекламою.

Відтепер будь-хто має абсолютно законне право вимагати абсолютно всю рекламу державною мовою та звертатися щодо порушення до відповідних органів або для початку до суб‘єктів господарювання напряму.

Нагадаємо, відповідний Закон набрав чинності 16 липня 2019 року та передбачає:

– з 1 січня 2030 року набирає силу положення “Мовою ЗНО та вступних випробувань є державна мова, крім ЗНО з іноземних мов”.

– через 30 місяців з дня набрання чинності – для друкованих засобів масової інформації загальнодержавної і регіональної сфер розповсюдження, та за 60 місяців від дня набрання чинності – для друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження.

– через 36 місяців з дня набрання чинності – для комп’ютерних програм, мобільних застосунків органів державної влади, органів місцевого самоврядування, зареєстрованих в Україні ЗМІ, а також суб’єктів господарювання, що реалізують товари і послуги в Україні. Вони повинні мати версію користувацького інтерфейсу державною мовою.

– через 18 місяців з дня набрання чинності – для сфери обслуговування споживачів.