Захід-2021: чи існує небезпека для України?
Полігон Муліно, Росія, 9 вересня 2021 року EPA/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Dostawca: PAP/EPA

Захід-2021: чи існує небезпека для України?

Українські експерти не виключають нападу Росії на Україну з території Білорусі. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на Польське радіо.

Від 10 до 16 вересня Росія і Білорусь планують проведення стратегічних військових навчань “Захід-2021”. В них має бути задіяно 200 тисяч військовослужбовців, які вправлятимуться на дев’ятьох полігонах Росії та ще на п’ятьох в Білорусі. Обидві держави відмовляються надавати офіційну інформацію про кількість, озброєння та завдання навчань, маскуючи їх під “антитерористичні”. Натомість західні військові експерти стурбовані тим, що невідома кількість озброєних російських військових може під прикриттям прихованої передислокації залишитися в Білорусі по завершенні навчань у безпосередній близькості від кордонів таких держав НАТО і Євросоюзу, як Польща і країни Балтії. НАТО вже висловив свою стурбованість. Українські експерти не виключають нападу Росії на Україну з території Білорусі.

Як повідомила українська мілітарна аґенція Defense Express, особлива увага під час російсько-білоруських навчань “Захід-2021” приділятиметься боротьбі з крилатими ракетами та безпілотними літальними апаратами, а також діям підрозділів у відриві від головних сил, проведенню глибоких рейдів та оминанню сил противника. Все це – елементи виключно наступальних дій, які були покладені в основу відомого німецького бліцкригу у Другій світовій війні, зазначає агенція. Компонентами такого бліцкрігу є активне використання десантних операцій із захоплення стратегічних об’єктів та вивід у прорив маневрових з’єднань, з метою охоплення противника та знищення комунікацій.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив стурбованість навчаннями “Захід-2021”, які відбуватимуться впритул до кордонів країн-членів Альянсу. Він нагадав, що Росія від часу завершення холодної війни не пускає ОБСЄ на свої навчання і завжди применшує кількість їхніх учасників.

– Поведінка Росії має бути передбачуваною і прозорою. Ми пильно стежимо військові навчання “Запад-2021”. Раніше ми бачили, що війська, які беруть участь у цих навчаннях, значно перевищували заявлену кількість. Росія повинна дотримуватися своїх зобов’язань відповідно до Віденського протоколу і дозволити спостереження місії ОБСЄ

Об’єднаний підрозділ розвідки і безпеки НАТО в спеціальній доповіді для уряду Польщі стверджує, що під час навчань “Захід-2021” білоруські загони можуть вторгнутися на кілька кілометрів углиб території Литви. Ризик провокації є й на кордоні з Польщею. Крім власне військових навчань, президент Росії Путін та його Білорусі – Лукашенко призначили на 9 вересня підписання плану інтеграції обох цих держав. Український аналітик Юрій Шуліпа у своїй доповіді “Військові плани Путіна проти України на 2021 рік” наголосив на ще одному тривожному збігові в часі – виборах в Держдуму Росії. Всі ці фактори, на думку аналітика, посилюють загрозу воєнного вторгнення Росії в Україну у вересні:

– Росія отримала 18 мільярдів доларів від Міжнародного валютного фонду, як компенсацію за пандемію. Слід очікувати, що вони будуть скеровані на підтримку військових і підтримку агресії проти України. І в цей час в Росії триватимуть вибори до Держдуми 17, 18 та 19 вересня і для безумовного підвищення рейтингу правлячої партії їм потрібна маленька переможна війна. Крім цього, це збігається в часі із завершенням активної фази військових навчань “Захід-2020” якраз 16 вересня цього року. Це спільні російсько-білоруські військові навчання, на яких буде відпрацьовуватися завдання ударів по Україні і країнами Заходу. Ці навчання мають наступальний, а не оборонний характер.

Шуліпа додав, що збільшення імовірності нападу Росії на Україну провокує й відхід США з Афганістану і запуск німецько-російського газогону “Північний потік -2”. Український правник і політик Юрій Кармазін впевнений, що найвище керівництво України має ретельно підготуватися до небезпеки воєнних провокацій з боку Росії та Білорусі:

– Дату імовірного вторгнення в Україну – 17 вересня, яку передбачив Юрій Шуліпа, треба серйозно аналізувати сьогодні в Генеральному штабі України. Терміново треба зняти гроші з усіх “великих будівництв”  і скерувати на будівництво ракетного захисту України. Через те, що передбачена і проаналізована Юрієм Шуліпою дата абсолютно реалістична. Це якраз час коли мають завершуватися російсько- білоруські навчання. І те, що цьому не приділяють уваги, і що це не навіть не обговорювалося Зеленським у Вашингтоні, це є помилкою.

Головними загрозами восени для України стануть військові навчання “Захід-2021” та вибори до Держдуми Росії, заявив наприкінці серпня голова СБУ Іван Баканов. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний також заявив про велику вірогідність “реальної загрози повномасштабного вторгнення країни- агресора”. Своєю чергою, керівниця “Луганської правозахисної групи” Наталя Целовальніченко застерегла від надмірних очікувань воєнної допомоги Україні з боку Заходу:

– Те, що зараз відбувається саме міжнародний конфлікт, війна, – це має бути зазначено нарешті в нашому законодавстві. Тому, що зараз в законодавчому полі є дуже багато невизначеності. Чи здатне НАТО та інші країни захистити Україну, якщо почнеться нова гаряча фаза російської агресії? Відповідь така, що на відкриту ескалацію ані НАТО, ані США не підуть. Крім того, в Україні є десятки об’єктів підвищеної екологічної небезпеки в Донецькій і Луганській областях. Нам потрібно боятися не тільки прямого збройного нападу Росії, нам потрібно боятися диверсій, нам потрібно боятися зараз підвищення терористичної загрози. І я вважаю, що є підстави про це говорити і вживати відповідні заходи.

Тим часом, саме у переддень навчань “Захід-2021” Володимир Путін відмовився продовжувати мандат спостерігачів ОБСЄ на Донбасі. Військові експерти не виключають, що це означає як мінімум, можливість для Кремля таємно озброїти контрольованих ним бойовиків після закінчення навчань. А як максимум – створення умов для воєнного нападу на Україну.

Українські військові розглядають 9 можливих сценаріїв загострення ситуації навколо України, але визнають, що стратегічна ініціатива на боці Росії, а українські Збройні сили не відповідають всім параметрам та необхідним озброєнням для гарантованої оборони держави.

Генштаб Збройних сил України повідомив про серію стратегічних командно-штабних навчань “Об’єднані зусилля-2021 “, які будуть враховувати загрози від російсько-білоруських навчань. Вони відбуватимуться на всіх полігонах України і в акваторії Азовського і Чорного морів за участі військових з 15 держав-членів НАТО.

Вільгельм Смоляк