Закінчився жорсткий карантин: яка ситуація з малим та середнім бізнесом?

Закінчився жорсткий карантин: яка ситуація з малим та середнім бізнесом?

З 11 травня в Україні послаблено карантинні обмеження: з низкою вимог офіційно відкрито салони краси, перукарні, літні майданчики кафе, парки, непродовольчі магазини, стоматології, ательє та деякі інші заклади.

Звісно, говорити, що карантин в Україні минув безболісно, непомітно і не матиме жодного негативного впливу, особливо для малого та середнього бізнесу, було б несправедливо!

Однак також несправедливо було б говорити, що українська влада бездіяла та не вживала заходів, щоб підтримати український народ.

Наприклад, ще 17 березня Верховна Рада України прийняла закон про підтримку платників податків на час карантину, який передбачає наступне:

«Підприємці (на загальній та спрощеній системах) та самозайняті особи звільняються від сплати ЄСВ з 1 березня по 30 квітня. Це означає, що ЄСВ (1039,06 грн щомісяця у Пенсійний фонд) не нараховується за березень та квітень. Тому оплата ЄСВ за 1-й квартал 2020 року становить 2 078,12 грн (замість 3 117,18 грн). Такий самий розмір ЄСВ буде і за 2-й квартал 2020 року. Березень і квітень буде зараховано до страхового стажу таких підприємців.

Із 1 березня по 30 квітня не нараховується і не сплачується плата за землю, яка використовується в господарській діяльності, а також податок на нерухоме майно за нежитлові приміщення.

Відтерміновано на 3 місяці введення в дію норм законів про касові апарати для всіх груп підприємців на спрощеній системі.

Скасовані штрафи і пеня за порушення податкового законодавства в період з 1 березня по 31 травня 2020 року (крім відповідальності за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку та рентної плати).»

Крім того, скасовано штрафи за несплату ЄСВ або несвоєчасне подання звітності по ЄСВ в період з 1 березня по 30 квітня 2020 року, а також введено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок бізнесу в період з 18 березня по 31 травня 2020 року.

Змінювалися реалії, змінювалися люди і змогли підстроїтися до нових моделей ведення бізнесу. Звісно, будуть й ті, які не впоралися зі світовим викликом, проте їх не так багато, як нас намагаються переконати недоброзичливці!

Давайте гідно поступово виходити з карантину і повертатися до звичного життя! Важко було всім! Тож краще не скиглити і не звинувачувати у всьому владу чи ще когось, а зібрати всю свою волю та спрямувати енергію на відновлення та покращення своїх бізнесів, а також допомогу тим, хто її потребує!