Заява "112 Україна" про спробу рейдерського захоплення телеканалу з боку СБУ за завданням президента Зеленського

Заява “112 Україна” про спробу рейдерського захоплення телеканалу з боку СБУ за завданням президента Зеленського

Шевченківський райсуд Києва 6 серпня відмовив СБУ і прокуратурі в арешті корпоративних прав телеканалу “112 Україна” і переданні їх АРМА. Про це повідомляє Upmp.news з посиланням на 112 Україна.

На телеканалі “112 Україна” звернення СБУ до суду з таким запитом вважають черговою спробою рейдерського захоплення, яку було здійснено за прямим наказом президента України Володимира Зеленського. Телеканал “112 Україна” впевнений, що ці дії влади є абсолютно незаконними.

Після приходу Володимира Зеленського до влади з метою тиску на телеканали “112 Україна”, NewsOne та їхнього власника – опозиційного народного депутата Тараса Козака – 8 липня 2019 року було інспіровано кримінальне провадження № 42019000000001445, згідно з яким правоохоронці проводять незаконне, політично мотивоване розслідування.

Спробу рейдерської атаки на телеканал “112 Україна” було здійснено за вказівкою президента України Володимира Зеленського. Відповідні завдання отримали підконтрольні президенту Служба безпеки України та Офіс генерального прокурора.

У результаті Головне слідче управління Служби безпеки України за погодженням з Офісом генерального прокурора звернулося до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням про арешт корпоративних прав групи компаній телеканалу “112 Україна” та їх передання в управління АРМА (Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів).

У разі задоволення такого клопотання АРМА (державний орган) може призначити управителя для приватного телеканалу “112 Україна” або продати його третій особі на торгах. Тобто телеканал можуть примусово і безповоротно відібрати в сьогоднішнього власника з політичних мотивів.

Ці дії мають незаконний характер, є рейдерством на найвищому державному рівні і мають ознаки конкретних кримінальних злочинів: зловживання владою і службовим становищем, перевищення повноважень працівником правоохоронного органу, службове підроблення, зловживання впливом (статті 364, 365, 366, 369-2 КК України) та інших.

Сьогодні суд відмовив СБУ та Офісу генерального прокурора і не підтримав незаконний, політично вмотивований тиск на незалежний телеканал. Але той тиск, який сьогодні відчувають на собі незалежні від влади телеканали, відчуває і судова система.

Ситуація, яка склалася, викликає серйозні побоювання, що ці спроби повторяться, і черговий суддя під тиском президента України, Служби безпеки України, Офісу генерального прокурора вже не зможе винести законне та правосудне рішення.

“112 Україна” пов’язує спробу рейдерського захоплення телеканалу з наміром влади встановити цензуру в країні напередодні місцевих виборів.

Нагадаємо, вже понад рік влада не може знайти і покарати терористів, які вчинили обстріл будівлі телеканалу з гранатомета. Влада навіть не спромоглася хоча би на словах засудити дії радикалів.

Канал “112 Україна” має намір звернутися до Ради Європи, Європейського парламенту, організацій захисту журналістів, посольств іноземних держав, а також до Міжнародної редакційної ради із закликом забезпечити захист свободи слова в Україні.