706. Стільки коментарів я перечитав під відео

706. Стільки коментарів я перечитав під відео

706. Стільки коментарів я перечитав під відео, де ми з Borislav Bereza спочатку говорили про «українські альтернативи» сучасним месенджерам та соцмережам, а потім якось заговорили про Дію та як її хакнули у січні 2022: https://cutt.ly/Uethwvkc

І тут Борислав попросив глядачів виказати свою думку про Дію: чи мають, чи користуються, що думають взагалі.
Ця ідея мені одразу сподобалась і я вирішив після ефіру дослідити що глядачі думають про Дію. Звісно, у коментах чого тільки не пишуть: є там і навіжені, і кремлівські тролі, і провладні боти. І не забуваємо, що більшість глядачів Youtube-каналу Борислава належить до певної ідеологічної «бульбашки».
Але менше з тим: попри деякий відсоток інформаційного шлаку, все одно це можна вважати певним зрізом суспільства, а тому я вирішив все ж зробити якісь узагальнення з коментарів.
91 тисяча перегляно відео і всього 706 прокоментувало (1:129). З них далеко не всі відповіли на поставлене питання, а з тих, хто відповів – не завжди можна було однозначно зрозуміти позицію.
Тому я відібрав лише ті 278 відповідей, які своє відношення до Дії якось зрозуміло визначали. І ось які результати.
«Не користуються і не користувалися Дією, ставлення негативне/різко негативне»: 91 коментар (33%).
«Неясно чи користуються, але ставлення негативне/різко негативне»: 58 коментарів (21%).
«Довелося встановити (або видалена, або не користуються, або хочуть видалити), ставлення негативне/скоріше негативне»: 75 коментарів (27%).
«Дія встановлена, ставлення нейтральне/позитивне/не визначене»: 54 коментаря (19%).
До останнього розділу свідомо включив однакові як під копірку відповіді типу «Дія є», а також кілька коментарів у впізнаваному стилі пекельних борошен: «Э Дія».
Один пан написав, що замовляє з Канади паперову довідку про несудимість за 5 тис. грн, але принципово не встановлює Дію. Оце лють.
Багато пишуть про послуги, які неможливо отримати без Дії. Окей, почув, зроблю про це окремий допис-дослідження.
Тобто загалом виходить рахунок десь 81:19 НЕ на користь Дії.
Звісно, я усвідомлюю, що наведена статистика суб’єктивна, не релевантна, не може вважатися позицією усього суспільства. Розумію, що під дописами Федорова у його ТГ-каналі статистика буде зовсім інакша.
Але. У нашій країні з цензурою у медіа, переслідуванням журналістів, блокуванням петицій та монополією телемарафона – інших джерел даних не знайдеш, такі часи.
А мені важливо розуміти чи усвідомлюють наші люди небезпеки поточних урядових додатків, чи я один такий. Бачу, що далеко не один. Більше того, якби не війна, можна було б вже заснувати якусь партію типу «ПротиДія» і сильно здивувати жижиталізаторів рівнем її підтримки на виборах. Але вибори неможливі у вічнозеленській країні. А інших важелів впливу на цифропітеків просто немає під час воєнного стану. Вони тупо не реагують на будь-яку критику. Броня. Бронза. Вялічійє.
Тому нам треба просто намагатися вижити у цифровому концтаборі, залишитися людиною мислячою та дожити до цивілізованих часів з мінімальними втратами. Все проходить – і це пройде.
P.S.: Перепрошую за клікбейт заголовку відео, мопед, тобто канал – не мій.
Костянтин Корсун

Голова Ради Громадської організації Українська група інформаційної безпеки, директор компанії з кібербезпеки Berezha Security.