Актуальні питання при визначенні власника веб-сайту (належного відповідача)

Актуальні питання при визначенні власника веб-сайту (належного відповідача)

Шановні колеги та всі кого цікавить питання встановлення власників веб-сайтів (належних відповідачів)!

На наступному тижні на веб-сайті Центру компетенції УЦПНА (https://web-fix.org/) буде опублікований матеріал з приводу практики встановлення власників веб-сайтів (належних відповідачів) при виникненні Інтернет-порушень.

А поки що публікую запитання, які ставились в судовому засіданні (справа № 742/3715/17), в якому я приймала участь 21 листопада 2018 року в якості свідка щодо виданої Центром довідки про власника веб-сайту Антикор:

1. Яким нормативно-правовим актом регламентуються повноваження Центру компетенції щодо видачі довідок про власників веб-сайтів та процедура їх видачі?
2. Яка відмінність реєстранта доменного імені від власника веб-сайту?
3. Яку інформацію містять довідки про власників веб-сайтів Центру компетенції та які джерела отримання такої інформації?
4. Які дані містить служба WHOIS та чи достовірні дані, що містяться в ній?
5. Яким чином Центр компетенції отримує дані про реєстрантів доменних імен, що скриті в службі WHOIS?
6. Чи може Центр компетенції достовірно підтверджувати належність веб-сайтів певній особі?
7. Що означає термін “ймовірний власник веб-сайту”, інформація про якого може міститися в довідці про власника веб-сайту Центру компетенції?
8. Чи перевіряє Центр компетенції дані, розміщені на веб-сайті, щодо належності останніх власнику такого веб-сайту?
9. Чи завжди Центр компетенції може встановити особу власника веб-сайту і як на це впливає Закон України “Про захист персональних даних”?
10. Як відбувається реєстрація доменних імен та чи однакова ця процедура для всіх доменних імен? Чи перевіряються дані реєстрантів доменних імен та чий це обов’язок?
11. Чи може будь-яка особа зареєструвати доменне ім’я, зазначивши дані іншої особи в якості даних реєстранта такого доменного імені?
12. Чи платні послуги Центру компетенції?
13. Чи може будь-яка особа самостійно отримати дані у реєстратора доменних імен та хостинг-провайдера для встановлення власника веб-сайту?

Якщо в когось з’являться ще запитання з цього питання, можете їх направляти на офіційну адресу електронної пошти Центру компетенції: [email protected].

Наталя Разиграєва

Директор Дочірнього підприємства "Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет" Консорціуму "Український центр підтримки номерів і адрес", магістр права