Багаторівневі паркінги як найбільш ефективний спосіб подолання автомобільного колапсу у Києві

Багаторівневі паркінги як найбільш ефективний спосіб подолання автомобільного колапсу у Києві

Відсутність достатньої кількості паркінгів – проблема, яка переслідує Київ вже не один рік.

Відсутність достатньої кількості паркінгів – проблема, яка переслідує Київ вже не один рік. Особливо складна ситуація спостерігається в центральній частині міста: автомобілісти змушені паркуватися або уздовж тротуарів, тим самим створюючи масу незручностей для пішоходів, або уздовж дороги, що ускладнює рух, особливо на вузьких ділянках доріг. В результаті зайняті припаркованими машинами узбіччя нерідко є причиною дорожніх заторів, а двори перетворюються в несанкціонований автопарк мешканців прилеглих будинків.

За даними комунального підприємства «Київтранспарксервіс», у великих містах Європи кількість паркувальних місць в середньому становить близько 16-17% від кількості жителів міста. Виходячи з європейського досвіду, потреба Києва в паркувальних місцях становить не менше 500 000 машиномісць, в той час як забезпеченість міста машиноместамі є в два рази нижче цього показника.

Незважаючи на “постійну роботу” над удосконаленням державного регулювання та впровадження європейського досвіду, у нас в країні вже понад чверть століття продовжує діяти стара радянська державна будівельна норма, яка і регламентує питання облаштування майданчиків для стоянки автомобілів.

Державні будівельні норми зобов’язують забудовника облаштувати біля житлового будинку тільки гостьову майданчик для стоянки автомобілів, а питання довгострокової стоянки, згідно з чинним стандартом міська влада повинна вирішувати самостійно, без участі забудовників.

Природньо, що вже більше 20 років міська влада все ніяк “не знаходять” можливості вирішити в повному обсязі питання забезпечення всіх паркувальними місцями. Хоча перший абзац згаданого вище стандарту досить категорично говорить, що 100% власників автомобілів повинні бути забезпечені місцями для паркування на своїх спальних масивах.

В результаті, забудовники продовжують облаштовувати біля нових будинків тільки гостьовий майданчик, а питання довгострокової стоянки відкладається міською владою вже 20 років поспіль на світле майбутнє, яке все ніяк не може наступити для наших автомобілістів.

В Європі проблема вирішується досить просто: забудовник просто не може ввести новий житловий будинок в експлуатацію, якщо біля нього немає паркувальних місць для всіх жителів. При цьому не обов’язково будувати дорогий підземний або багаторівневий паркінг, можна просто зробити паркувальний майданчик відповідного розміру в один рівень. Крім вирішення проблеми паркування, це дозволяє зменшити щільність забудови і збільшити відстань між будинками.

Виявляється, що у нас в країні такі ініціативи щодо впровадження європейських стандартів дуже активно блокують самі вітчизняні забудовники. Адже їм набагато вигідніше робити забудову більш щільною, а не облаштовувати біля будинків паркувальні місця, заробіток на яких для них в десятки разів менше, ніж від продажу, так бажаних багатьма, квадратних метрів.

Вирішити проблему дуже просто – необхідно просто змінити кілька цифр в Державному будівельному стандарті. Але ось чи вистачить наполегливості і бажання у нашого уряду зробити хоча б це, і наблизити життя хоча б частини наших громадян ближче до Європи?

Відповідно до європейських стандартів, площа паркінгу повинна займати не менше чверті загальної площі будинку. Паркінги тут переважно підземні, а місця для паркування під вікнами квартир закріплені за власниками, тому чужі машини відвозять на евакуатори. Один з популярних, але при цьому дорогих, видів паркінгів в європейських країнах – автоматичні системи, на зразок Klaus Multiparking: автомобіль поміщають на платформу, яка автоматично опускає або піднімає машину і визначає для неї місце.

Багаторівневі паркінги – найбільш ефективний спосіб вирішення проблеми зберігання автотранспорту у великій кількості на невеликій території. Будівництво паркінгу передбачає зведення солідної, капітальної будівлі з гарними фасадами, широкими проїздами, комфортними боксами для паркування автомобілів, а так само з наявністю витяжної системою вентиляції, пожежогасіння, відеоспостереження.

Отже, які ж саме проблеми вирішують автоматизовані парковки:

– У порівнянні зі звичайними стоянками економлять до 90% площі землі.

– Можуть встановлюватися в тих районах, де немає можливості побудувати гаражі всередині будівель.

– Збільшують ефективність використання місця за рахунок продуманих ліфтів, пандусів, сходів.

– Знижують витрати на вентиляцію, освітлення, витрати і утримання персоналу для обслуговування.

– Виключають можливість появи подряпин, вм’ятин на машинах, а також крадіжки особистих речей, оскільки за цим всім стежать системи безпеки.

Отож, варто визнати, що в сучасних умовах великих міст діючі норми ДБН вже застаріли. Більшість покупців житла в новобудовах комфорт і економ-класу найчастіше вже мають автомобіль, а буває і два автомобіля на сім’ю. При допустимій нормі – 0,5 паркомісця на квартиру – мешканці залишаються без можливості припаркуватися біля будинку.