Безкоштовне працевлаштування вдарить по торгівлі людьми

Безкоштовне працевлаштування вдарить по торгівлі людьми

Тема мого виступу на практичному семінарі організованому ОБСЄ: «Прозорий механізм працевлаштування за кордоном, як спосіб попередження торгівлі людьми».

17-18 вересня у м. Львів відбувся практичний семінар “Актуальні питання запобігання та протидії торгівлі людьми, що вчиняється з метою трудової експлуатації”. У семінарі взяли участь представники координатора проектів в Україні ОБСЄ, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції, Інспекції праці, громадських організацій.

Зокрема розглядались різні практики та підходи до питання протидії торгівлі людьми, обмін досвідом. Учасники дійшли висновку, що ефективний обмін інформацією та об’єднання зусиль між різними структурами, може значно скоротити об’єми торгівлі людьми та підвищити безпеку українців за кордоном. Торгівля людьми починається з рекламного оголошення, яке шахраї розміщують у засобах масової інформації та на різних інтернет ресурсах.

Шахрайські прийоми залишаються всі останні роки стандартними – запропонувати людині фантастичні заробітки у розвинутих країнах, куди працевлаштуватися легально дуже складно, потім взяти з людини гроші за вакансію, та чи не відправити її на роботу, чи відправити не на ті умови, про які домовлялися, відібрати паспорт та примушувати працювати у важких умовах. Для нелегального працівника майже закритий варіант звернутися до місцевої влади із скаргою на роботодавця, бо він боїться проблем для себе, бути депортованим і т .д. Крім того, його легко залякати з боку роботодавця.

“Одним із факторів подолання шахрайства повинно стати безкоштовне працевлаштування. Українці не повинні платити гроші за своє працевлаштування за кордоном, а компанії-посередники отримуватимуть дохід не від фізосіб, а від роботодавців, які шукають для себе персонал. Саме така схема взаємин діє при пошуку роботи в самій Україні. Чому з міжнародним працевлаштуванням має бути якось по-іншому? Але найголовніше – безкоштовне працевлаштування завдасть удару по шахрайських схемах і недобросовісним компаніям, які тепер не зможуть дурити голови українцям і брати гроші за нібито пошук роботи, а насправді невідомо за що”, – заявив під час свого виступу Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування