Чому варто розширити Твій бізнес на терен України. Частина 3

Чому варто розширити Твій бізнес на терен України. Частина 3

04 лютого п.р. в Україні відбулося 2 значущі події, котрі можуть визначити політичні та економічні вектори руху України на рік поточний.

На початку про політику

Тож цього дня було введено в дію Рішення Ради національної безпеки та оборони, на підставі якого було заборонено трансляції в Україні трьох пропагандистських антиукраїнських ТВ-каналів, котрі належали одному з найближчих соратників Віктора Медведчука, пану Тарасу Козаку. Проте кінцевим бенефіціарним власником каналів зрештою є сам пан Медведчук. Як відомо, Віктор Медведчук є кумом президента Росії та «утримує» в Україні партію, що ретранслює наративи країни-агресора.

Також було заарештовано кілька літаків, на котрих ці дві особи разом з іншими здійснювали чартерні вояжі до столиці країни-окупанта.

Маю надію, що це допіру початок закінчення історії трансляції масової проросійської пропаганди в європейській Україні.  

І тепер до новин економіки.

04 лютого відбулася зустріч провідної бізнес-асоціації з Прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем. На зустрічі йшлося про перспективи відновлення української господарки після короновірусних обмежень та планованих показників у 2021 році.

Тож на кінець 2020 року:

  • Реальна зарплата в Україні станом на грудень 2020-го зросла на 10,1% у річному вимірі, зокрема у Києві вона перевалила за 21 тис.грн (2 800злотих). У деяких сегментах економіки — наприклад, у сфері медпослуг — надбавка виявилася ще істотнішою.
  • Зростають і банківські вклади населення: за 2020 й — на 27%. До того ж НБУ за минулий рік знизив облікову ставку з 13,5% до 6%, що потягнуло вниз вартість кредитів. На кінець року середня ставка за іпотекою на вторинному ринку становила 14,3%, а на первинному — 17,2%. За оцінкою банків, це майже на сім процентних пунктів менше, ніж роком раніше.

На 2021 рік:

  • Кабінет Міністрів очікує на 4,6% зростання ВВП та орієнтовний рівень інфляції 6%.
  • Розробляється низка законопроєктів та антикорупційних законів, які є невід’ємним елементом реформи та відродження справедливої системи судочинства.
  • Модернізація транспортної інфраструктури – в пріоритеті.
  • Умови Меморандуму з інвесторами в зелену енергетику будуть виконуватися.
  • В Україні розпочато створення спеціального правового режиму для IT-бізнесу, що отримав назву “Дія Сіті”

«Дія City» має стати проривним економічним інструментом для ІТ-бізнесу

Метою проєкту є створення максимально комфортних умов для зменшення відтоку ITспеціалістів з України і залучення іноземних інвестицій.

Відповідні законопроєкти вже внесено до парламенту.

“Дія Сіті” передбачає особливий правовий статус для її резидентів, спеціальне оподаткування, лібералізовані трудові відносини, захист інтелектуальних прав, а також захист від необґрунтованих кримінальних проваджень завдяки особливій процедурі процесуальних дій.

На отримання статусу резидента “Дія Сіті” зможуть претендувати не всі, а лише ті юридичні особи, чий вид діяльності пов’язаний виключно з веденням IT-бізнесу, загальна кількість залучених працівників складає не менше 9 осіб. 

Розмір середньомісячної винагороди працівника становить не менше ніж еквівалент 1 400 доларів США за офіційним курсом гривні.

Резидентом “Дія Сіті” може бути юридична особа, зареєстрована за законодавством України, яка відповідає вимогам закону, незалежно від її місцезнаходження та місця здійснення господарської діяльності. 

Іноземна компанія, що заснує компанію в Україні та буде відповідати вищезазначеним вимогам, зможе претендувати на отримання статусу резидента “Дія Сіті”.

Оподаткування зарплат.

Резиденти “Дія Сіті” зможуть платити за своїх працівників всього лише 5% податку на доходи фізичних осіб, замість звичайних 18%, а також 5% ЄСВ замість звичайних 22%, ставка військового збору залишається така ж як для всіх — 1,5%.

Такі зміни мають мотивувати власників IT-бізнесу офіційно працевлаштовувати своїх працівників та відмовитись від структури ФОПів, що, здебільшого, використовуються зараз та мають ризик перекваліфікації таких відносин в трудові, що в результаті може потягнути за собою донарахування відповідних податкових зобов’язань.

Оподаткування доходу

Резидентів “Дія Сіті” звільнять від податку на прибуток і від подання відповідної звітності. Замість нього сплачуватиметься податок на виведений капітал за ставкою 18%, але тільки у випадку розподілу компанією дивідендів на користь її акціонерів. 

Захист авторських прав резидентів «Дія Сіті»

“Дія Сіті” передбачає закріплення на законодавчому рівні низки особливостей регулювання правочинів за участі її резидентів. 

Так, поряд з договором про нерозголошення комерційної таємниці та/або іншої конфіденційної інформації “Дія Сіті” вводить поняття договору про утримання від вчинення конкурентних дій та договору про непереманювання, які є абсолютно новими для законодавства України, але цілком розповсюдженими в законодавствах більшості розвинених держав. 

Ну й наостанок про звичайні людські радощі у вигляді супермаркетів ІКЕА.

01 лютого шведська компанія IKEA відкрила першу в Україні офлайн-крамницю

Крамниця займає близько 1500кв.м.. На першому етапі в наявності буде близько 2000 товарів. Крамниця відкрилася у форматі «city store» та без традиційного відділу харчування, який наявний у магазинах компанії в інших країнах.

Крамниця міського формату в Києві стане першим магазином ІКЕА у міському форматі в регіоні Південно-Східної Європи (Україна, Румунія, Хорватія, Сербія і Словенія). Такий формат є частиною нової стратегії компанії, мета якої – стати ближчою до людей у центрі міст та зробити свої рішення та послуги для дому ще доступнішими.

 PLP / Power. Loyalty. Professionals.

Андрій Попко

Керуючий Партнер Юридичної Канцелярії Пі Ел Пі Засновник PLP Law Group Голова Комітету з питань митного та податкового права Польско-Української Господарчої Палати