Чверть українських трудових мігрантів з Польщі збираються до Німеччини

Чверть українських трудових мігрантів з Польщі збираються до Німеччини

Через відкриття ринку праці у Німеччині у 2020 році близько 25% українських трудових мігрантів, які нині працюють у Польщі, можуть переїхати до Німеччини.

Такі дані наводять у Національному банку Польщі, передає польське видання Businesinsider.
Експерти відзначають, що побоюватися відтоку трудових мігрантів поки не варто, оскільки в Німеччині ще не затверджена законодавча процедура і є суперечності щодо остаточної форми її регулювання. Крім того, у Польщі вважають, що масштаб відтоку українських робітників буде в значній мірі залежати від стану економіки Німеччини.
За оцінками NBP, у Польщі щорічно працюють в середньому близько 800 000 українців. Приплив робітників з України в 2013-2017 роках сприяв збільшенню темпів зростання ВВП країни на 0,3-0,9 процентних пункти щорічно.
“Наші дослідження показують, що в 2013-2017 роках імміграція збільшила ефективну пропозицію робочої сили приблизно на 5%, і це вплинуло на зростання ВВП з 1,3 відсоткового пункту до 1,6-2,2 процентних пункту в рік. Звичайно, справа не в тому, що загальна пропозиція робочої сили збільшилася тільки завдяки українцям. Зрештою, сталося паралельне зниження безробіття і підвищення професійної активності поляків. Тим не менш, від 0,3 до 0,9 процентного пункту до зростання ВВП на рік, забезпечив приток працівників з України”, – зазначив Якуб Гров’єц, радник департаменту економічного аналізу NBP.
Раніше повідомлялося, що за даними звіту компанії з працевлаштування у Польщі Personnel Service, 75% українських заробітчан отримують в місяць більше 2,5 тис. злотих ($675 або 19 тис. грн). Близько 45% українців отримують по 3 тис. злотих з урахуванням податків ($810, або 22,6 тис. грн).
Лише близько 5% отримують 1,5 тис. злотих (близько $315 або близько 11,6 тис. грн).
За даними німецького онлайн-порталу StepStone, в 2019 році середня зарплата фахівців технічних і робітничих професій у Німеччині становить 43 000 євро. Нагадаємо, що, за даними Держстату, в квітні середня номінальна зарплата в Україні становила 10 237 грн.

Джерело: УНІАН

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування