ЕКОНОМІЧНІ ДИСКУСІЇ PL-UA В ПЕРЕМИШЛІ
https://pwsw.pl/pl/klub-galicyjski-czyli-dyskusje-o-nas-samych/?fbclid=IwAR0b0Y4Hu9Vxf8QlIUUq59W12YNrP6HF3U3gB0R_fr_IskXxrSBZRQbQH0U
https://pwsw.pl

ЕКОНОМІЧНІ ДИСКУСІЇ PL-UA В ПЕРЕМИШЛІ

В польсько – українському публічному  дискурсі  останніх декілька років, як на мене, було достатньо багато історичної тематики і, на жаль, за мало тематики економічної. Ось чому я з особливим інтересом  відгукнувся на пропозицію колеги по Форуму Польсько-Українського Партнерства  при Міністрах Закордонних Справ PL-UA п. Станіслава Стемпеня (dr.Stanislaw Stempien), щодо проведення  під час чергової зустрічі «Klub Galicyjski» експертної  публічної дискусії на тему Економічної співпраці Польщі та України протягом останнього десятиріччя.

Наша цьогорічна дискусія відбулась 18 червня 2019 р.на базі Державної Східноєвропейської Вищої Школи в Перемишлі (PWSW) і проходила під патронатом Міністерства Інвестицій і Розвитку Польщі. Співорганізаторами зустрічі виступили Спілка Польських Журналістів і «Kurier Galicyjski».

 

З вітальним словом до учасників зустрічі звернулись Ректор PWSW dr. Paweł Trefler, Директор Депертаменту Європейських Справ і Міжнародної Співпраці Міністерства Інвестицій і Розвитку Польщі пані Monika Kusina-Pysinska, Генеральний Консул РП у Львові п.Rafal Wolski і Генеральний Консул України в Любліні п. Василь Павлюк.

Наша зустріч в Перемишлі була поділена на дві дискусійні панелі. Перша панель була присвячена тематиці суто економічної співпраці Польщі та України протягом останнього десятиліття. У свою чергу  друга панель  зустрічі   стосувалась  ролі ЗМІ, яку вони відіграють у інформаційному висвітленні і підтримці  польсько-українського економічного співробітництва.

Модератором першої частини зустрічі був д-р Станіслав Стемпєнь – керівник відділу історії PWSW, директор Південно-східного Наукового Інституту, член  Польсько-українського форуму Партнерства при Міністрах закордонних справ PL-UA. Мені було дуже приємно прийняти участь в якості спікера першої панелі зустрічі спільно з такими знакомитими і фаховими колегами як п.Яцек Ключковський (Jacek Kluczkowski)-колишній Посол РП в Києві, Радник Голови Програмної Ради Економічного Форуму та п.Кшиштоф Сєдлєцький(Krzysztof Siedlecki), член Правління Міжнародного Об’єднання Польських Підприємців в Україні, відомий польський бізнесмен, який вже багато років проживає і працює в Україні. Під час нашої дискусії ми в числі іншого зупинились на особистому досвіді та враженнях кожного з нас за понад десятиріччя участі в процесах польсько-української економічної співпраці,  питаннях в чому саме Польща та Україна можуть бути взаємно потрібні і вигідні в контексті  економіки, які пріоритетні завдання, можливості і виклики кожен з нас бачить на найближчу перспективу в сфері економіки, як в міждержавному, так і в регіональному розрізі.

Відмінним модератором другої, медіа-дискусії став п.Мірослав Ровіцький (Moroslaw Rowicki) – головний редактор двотижневика “Kurier Galicyjski”.  Спікерами другої тематичної панелі виступили  п.Анджей Клімчак (Andrzej Klimczak ) журналіст, керівник Відділу Польських  Журналістів  в Жешуві, п.Василь Расевич – історик і публіцист, головний редактор порталу zaxid.net (Львів), п.Ольга Попович – журналістка місячника «Наш Вибір» (Варшава), п.Юрій Банахевич – журналіст, Українська Інформаційна Агенція (Київ-Варшава), п.Войцєх Покора (Wojciech Pokora) – журналіст, керівник Відділу Спілки Польських Журналістів  в Любліні.

Співрозмовники  другої панелі зупинились на тому, як журналісти (завдяки своїй професії) можуть використовувати інформацію і відповідні медіа інструменти, щоб допомогти активніше розвивати взаємовигідне польсько-українське економічне співробітництво. Учасники дискусії також  підняли проблему взаємного незнання широкого кола представників  обох країн у сфері ЗМІ та окремо зупинились на проблематиці протидії неправдивій інформації, яка в останні роки все частіше з’являється в ЗМІ обох країн, і часто використовується в т.ч. третьою стороною для послаблення польсько-української співпраці і партнерства.

Результатом нашої зустрічі в Перемишлі 18 червня 2019 р. стали численні роздуми  про виклики, проблеми і можливості, що стоять перед Польщею та Україною, а також ідеї і пропозиції щодо їх вирішення та реалізації.

Особисто для мене цьогорічні  червневі зустрічі в Перемишлі також стали прекрасною можливістю щирого, неформального і часами гострого та емоційного спілкування в колі колег і друзів, а також   певного «свіжого» погляду «зі сторони» на ті турбулентні і неоднозначні суспільно-політичні та економічні процеси, які зараз відбуваються не тільки в Україні, але і у наших сусідів та на міжнародній арені.

Щира подяка всім організаторам за ініціативу та зусилля і  до нових зустрічей в «KLUB GALICYJSKI»!!!

Олег ДУБІШ

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати