Головний біль і біль в шиї - грозний симптом інсульту, пов'язаний з патологією хребетних артерій

Головний біль і біль в шиї – грозний симптом інсульту, пов’язаний з патологією хребетних артерій

Розсічення хребетної артерії є частою причиною ішемічних інсультів та зустрічається в 1-1,5 випадків на 100 000 чоловік, але така патологія зустрічається в 1 із 10 випадків розвитку ішемічного інсульту у хворих молодиоговіку.

Важливість діагностики полягає в тому, що клініка може починатися від безсимптомних проявів окклюзії, транзиторних ішемічних нападів, але найпоширеніша і найважливіша скарга – біль в голові або шиї, яка зустрічається у 90% хворих. Головний біль має поступовий початок, в основному біль односторонній і включає лобно-скроневу область в поєднанні з запамороченням або запамороченням і порушенням ходи. Порушення структури хребетних артерій (диссекція), які можуть спостерігатися після фізичних навантажень на шийний відділ повоночніка, супроводжуються зменьшенням мозкового кровотоку. По мірі прогресування захворювання можуть спостерігатися виражені запаморочення, атаксія, порушення координації дрібних рухів, аномальне відчуття тулуба, порушення мови. Ортостатичний головний біль класично асоціюється з внутрішньочерепної гіпотензією.

Дифференціна діагностика повинна проводитись терміново і своєчасно, оскільки страждають загалом хворі молодого віку.Особливості лікування таких хворих наведені за псиланням

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6050450/

Наталія Свиридова

Голова Всеукраїнської асоціації по неврології та рефлексотерапії, д.мед.н., професор, завідувач кафедри неврологіі і рефлексотерапії Національного університету охорони здоров'я України імені П.Л.Шупика (НУОЗ України імені П.Л.Шупика)