Міграція освічених, молодих, талановитих українців – це ніщо інше, як втеча від проблем

Міграція освічених, молодих, талановитих українців – це ніщо інше, як втеча від проблем

Міграція освічених, молодих, талановитих українців – це ніщо інше, як втеча від проблем. Влада планує опікуватися інтересами і проблемами заробітчан. Чи створять спеціальне відомство, яке працюватиме над тим, щоб повертати наших співвітчизників додому гарними пропозиціями життя і умовами праці. Чи можна сьогодні взагалі впливати на трудову міграцію?

Сьогодні все більше українців їде працювати до Польщі. Якщо в 2010 році поляками було видано українцям близько 150 тис запрошень на роботу, то в 2017 році ця кількість збільшилася більше ніж у 10 разів і склала – 1 млн 700 тис запрошень.

У 2018 році Польща планує видати українцям близько 3 млн запрошень на роботу. Звідки беруться ці люди, які зараз їдуть до Польщі працювати? Більшість з них раніше працювала в Росії. Ця зміна пріоритетів почалася у 2014 році.

На жаль, Україна є бідною країною, особливо у порівнянні зі своїми західними сусідами. У бідній країні не можуть бути високі зарплати у людей та високій рівень соціальних стандартів. Те, що українці хочуть попрацювати за кордоном – нормальний процес трудової міграції. Особливо, якщо зважати на те, що більшість з них постійно повертаються додому.

Кожен другий українець у Польщі працює там не більше ніж впродовж трьох місяців, ще 25% працюють до півроку, 13% працюють від півроку до року. І лише 3% українців працюють більше одного року в Польщі.

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування