На мій польськомовний блог http://jakzalozycfirmenaukrainie.com/ надходить багато питань щодо верифікації потенційного бізнес-партнера в Україні

На мій польськомовний блог http://jakzalozycfirmenaukrainie.com/ надходить багато питань щодо верифікації потенційного бізнес-партнера в Україні

Найбільш популярним питанням від моїх читачів, та власне від багатьох польських підприємців, з якими я спілкуюся, разом із питанням про порядок реєстрації бізнесу в Україні є питання перевірки/верифікації потенційного бізнес-партнера в Україні.

Ви запитуєте мене як і про джерела інформації щодо майнового, фінансового стану українських компаній, так й про необхідність проведення такої верифікації у тому чи іншому разі.

Почну з другого питання. З мого погляду  необхідність такої перевірки вбачається мною доречною як для провадження експортно-імпортних операцій з українською фірмою, так й у разі пошуку та підписання договору із дистриб’ютором Ваших товарів на терені України, адже від того, як ретельно Ви проаналізуєте інформацію стосовно Вашого потенційного контрагента, буде залежати Ваш спокій при провадженні господарських операцій з українськими контрагентами та, зрештою, Ваша впевненість в тому, що бізнес з українськими компаніями є передбачуваним та захищеним від несподіваних для Вас кроків вашого українського партнера.     

Щодо питання джерел інформації для такої верифікації, то інформую, що в Україні на сьогодні відкрито близько 150!!! реєстрів (баз даних) для публічного користування, за допомогою яких можна отримати інформацію та перевірити надійність Вашого ділового партнера, для чого достатньо знати код ЄДРПОУ (реєстраційний код штибу KRS) або найменування юридичної особи.

Отже, декілька слів про найбільш застосовані реєстри у практичній площині здійснення верифікації та яку інформацію з них можна дізнатись.

Перевірка загальної інформації про фірму та її власників

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

З нього можна дізнатись:

  • Дату реєстрації фірми;
  • Контактну інформацію;
  • Перелік засновників (учасників);
  • Уповноважених осіб (засновника, керівника, директора);
  • Кіцевого бенефіціара (бенефіціарів) контрагента;
  • Види діяльності (із зазначеним основним видом діяльності);
  • Розмір, розподіл статутного капіталу та дату закінчення його формування;
  • Дані про відокремлені підрозділи (філії);
  • Місцезнаходження реєстраційної справи;
  • Відомості про перебування контрагента і процесі провадження у справі про банкрутство, санації;
  • Дата відкриття виконавчих проваджень.

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення – цей реєстр допоможе перевірити відомості про осіб, яких притягнено до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень, щодо яких судами прийняті відповідні рішення, котрі набрали законної сили, а також відомості про накладення дисциплінарних стягнень за корупційні правопорушення.

Перевірка майнового стану фірми та її власників

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно, в якому наведена інформація про наявність у контрагента речових прав на нерухоме майно.

Державний реєстр Іпотек містить в собі базу даних про обтяження і зміну умов обтяження нерухомого майна іпотекою, відступлення прав за іпотечним договором, передачу, анулювання та підставу відповідно до якої вносяться відповідні зміни у цьому реєстрі щодо майна, яке перебуває в іпотеці.

Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, в якому міститься інформація про обтяження об’єкта нерухомого майна, а це може бути накладена заборона на відчуження та арешт нерухомого майна, податкова застава, предметом якої є нерухоме майно, та інші обтяження.

Публічна кадастрова карта України – містить інформацію про право власності  та речові права на земельну ділянку. Пошук здійснюється за місцем знаходження земельної ділянки або кадастровим номером земельної ділянки.

Єдиний державний реєстр МВС, який містить відомості про реєстрацію транспортних засобів. Інформація про володіння транспортними засобами фізичною або юридичною особою (надається у формі витягу). Пошук здійснюється за назвою (для юридичних осіб), за прізвищем ім’ям, по батькові (для фізичних осіб) або за код ЄДРПОУ (для юридичних осіб), реєстраційним номером платника податку (для фізичних осіб).

Перевірка інформації про заборгованість фірми та судові справи

Єдиний державний реєстр судових рішень. Цей реєстр покаже участь контрагента у судових справах, що допоможе зробити висновок про добросовісність контрагента, виконання ним своїх зобов’язань та ін.

Єдиний державний реєстр виконавчих проваджень за допомогою цього реєстру можна перевірити наявність відкритих виконавчих проваджень по контрагенту, а отримана інформація допоможе зробити перші висновки. Пошук здійснюється за назвою компанії контрагента або за кодом ЄДРПОУ контрагента.

Реєстр підприємств, установ, організацій, України, що мають заборгованість із заробітної плати, який розміщений на сайті Державної служби України з питань праці.

Відомості про справи про банкрутство. В цьому реєстрі можна перевірити інформацію, чи не порушено справу про банкрутство контрагента.

Перевірка податкової інформації

Інформація про податковий борг, його наявність чи відсутність. Це можна перевірити на сайті Державної фіскальної служби у вкладці Дізнайся більше про свого бізнес-партнера; пошук здійснюється щодо юридичних та фізичних осіб за код ЄДРПОУ (для юридичних осіб), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або за найменуванням. Зокрема, Ви отримуєте доступ до:

  • Реєстру осіб, які здійснюються операції з товарами
  • Реєстру платників ПДВ
  • Рєєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування
  • Реєстру податкових накладних та розрахунків коригування, реєстрація яких зупинена
  • Реєстру заяв про розстрочення, відстрочення грошового зобов’язання чи податкового боргу.

Тож, бажаю Вам надійних контрагентів в Україні, перевірених якщо не часом, то за допомогою інформації з публічних реєстрів! ))

Безмежно Ваш.

POWER. LOYALTY. PROFESSIONALS.

Андрій Попко

Керуючий Партнер Юридичної Канцелярії Пі Ел Пі Засновник PLP Law Group Голова Комітету з питань митного та податкового права Польско-Української Господарчої Палати