Наслідки звернення до суду з позовом до невідомої особи (власника веб-сайту)

Наслідки звернення до суду з позовом до невідомої особи (власника веб-сайту)

Суддя Приморського районного суду міста Одеси 12 серпня 2019 року у справі № 522/10710/19 повернула позивачу подану ним позовну заяву до невідомої особи про захист честі, гідності та ділової репутації.

Суддя Приморського районного суду міста Одеси 12 серпня 2019 року у справі № 522/10710/19 (http://reyestr.court.gov.ua/Review/83594174) повернула позивачу подану ним позовну заяву до невідомої особи про захист честі, гідності та ділової репутації та зазначила наступне.

З метою визначення особи відповідача, якщо у особи відсутня можливість самостійно з`ясувати цю інформацію, вона може звернутись до суду з заявою про витребування відповідних доказів (відомостей) до подання позову, і вже за результатами отриманої інформації вирішити питання щодо звернення до суду з позовом, оформленим у відповідності до вимог ст.ст. 175177 ЦПК України, зокрема з вказанням даних щодо особи відповідача, або з заявою в порядку окремого провадження, поданою за правилами, що встановлені розділом IVЦПК України.

При цьому, під час розгляду подібних заяв в порядку окремого провадження, у разі доведеності обставин, на які посилається заявник, суд лише констатує факт,що поширена інформація є неправдивою, та спростовує її. При цьому тягар доказування недостовірності поширеної інформації покладається на заявника, який несе витрати, пов`язані з її спростуванням. Встановлення такого факту можливо лише у тому разі, коли особа, яка поширила недостовірну інформацію, невідома.

Наталя Разиграєва

Директор Дочірнього підприємства "Центр компетенції адресного простору мережі Інтернет" Консорціуму "Український центр підтримки номерів і адрес", магістр права