Несподівана відставка в Польщі
https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-zaklikaye-polskij-biznes-aktivnishe-inve-64513

Несподівана відставка в Польщі

Вчора 21 жовтня з Польщі прийшла новина, яка особисто мене поважно засмутила.

Подав у відставку з посади керівника однієї з найбільших компаній Польщі PGNiG (своєрідний польський аналог українського «Нафтогазу) пан Єжи Квєцінський (Jerzy Kwieciński).
Причини відставки зараз активно обговорюються в польських ЗМІ та соціальних мережах. Хто цікавиться деталями, може самостійно проаналізувати відповідні польські ресурси, наприклад:
Як на мене, звертає на себе увагу той факт , що відставка відбулась буквально кілька днів після успішного, на мою думку, візиту Президента Анджея Дуди до України та його перемовин з Президентом України Володимиром Зеленським. Пан Квєцінський брав участь в складі делегації Президента Польщі і в присутності Президентів Польщі та України пан Єжи зокрема підписав відповідну знакову угоду з українською стороною.
Буквально на днях в одному з своїх матеріалів, підсумовуючи відповідний візит і переговори, я з позитивної сторони згадував , що «на окрему увагу і відзначення заслуговує активність в Україні польської державної компанії PGNiG. Очолює її давній друг України, колишній Міністр фінансів, інвестицій та розвитку Польщі Єжи Квєцінський. Пан Єжи дуже добре знає, як всі можливості і потенціал України, так і всі наші, часами, м’яко кажучи, неоднозначні реалії і особливості. Підписана в рамках візиту президента Дуди відповідна угода про нерозголошення інформації про об’єкти приватизації в Україні – своєрідний позитивний сигнал для інших польських державних компаній про потребу активізації роботи і інвестицій, яких в Україні ми в вже давно і багато говоримо. І тільки зараз, як мені здається, відбувається суттєве збільшення інтересу польського державного сектора до України, що власне підтвердив склад польської делегації, яка супроводжувала Президента Анджея Дуду і в якій не забракло представників поважних польських державних інституцій та підприємств з суттєвою часткою державного майна. Повертаючись до PGNiG, наскільки я розумію, в числі іншої діяльності в Україні (видобуток, транзит і зберігання енергоносіїв) PGNiG та польська сторона в цілому також цікавляться приватизацією українських ТЕЦ та Обленерго».
Не пройшло і 10 днів після офіційного візиту Президентської Пари Польщі до України , а вже сьогодні деякі вказані вище польські видання позволяють собі характеризувати згадані інвестиції PGNiG в Україні як «контрверсійні». Так ,що , нажаль , в сухому остатку згаданий в моєму попередньому матеріалі «позитивний сигнал» для великих польських компаній щодо інвестицій в Україну в результаті вийшов якийсь не однозначний..
Та й загальна оцінка підсумків крайнього візиту Президента Анджея Дуди до України сьогодні в декого в Польщі, судячи з певних останніх публікацій , мабуть не поділяє мого надмірного оптимізму. З цієї точки зору заслуговує на увагу ,наприклад ,опублікований в сьогоднішній в «Європейській правді» матеріал Лукаша Адамського з симптоматичним заголовком: «Спіраль розчарувань: погляд із Польщі на кризу у відносинах з Україною»
Сьогодні Пан Квєцінський на своїй сторінці офіційно підтвердив рішення про відставку.
Так що такі от, як на мене, маємо сьогодні не зовсім веселі новини з Варшави. Шкода…Залишається подякувати Пану Єжи за його попередній вклад в розвиток польсько-української співпраці та висловити сподівання що в своїй подальшій діяльності він продовжить успішну публічну та іншу кар’єру і активну роботу щодо розвитку контактів, співробітництва і партнерства між Польщею та Україною.
Олег ДУБІШ
Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати