П. Клімкін виступив за подвійне громадянство для представників української діаспори

П. Клімкін виступив за подвійне громадянство для представників української діаспори

Для української діаспори з Канади, США, Чехії та інших країн немає спрощеної процедури отримання громадянства в Україні або набуття подвійного громадянства.

П. Клімкін заявив, що послідовно виступає за подвійне громадянство для таких українців. Проте, як зазначив голова МЗС, потрібно прописати певні критерії. Так, на його думку, не може йти і мови про подвійне громадянство з Росією під час “де-факто війни”.

“Ми маємо до цього йти. Слухайте, ми втрачаємо тисячі й тисячі українців, які б могли працювати тут: не тільки у державних органах чи у бюрократії, чи в бізнесі, але також творити сучасну українську культуру, оскільки культура зараз є національною і глобальною. Багато людей у світі розуміють нас, українців, через культуру і таким чином розуміють, хто такі українці, чому це унікальна країна, чому вона єдина здатна боротися з Росією”, – наголосив Клімкін.

Згідно зі звітом ООН за 2017 рік, у світі було майже 6 мільйонів мігрантів з України. Вона була в “десятці” країн за цим показником.

Подвійне громадянство і вибори

Конституція України не забороняє подвійне громадянство, наголошує засновниця Global Ukraine Foundation, експертка з питань державного управління та міжнародного розвитку Віолета Москалу. У розмові з Радіо НВ вона роз’яснила: відсутні шляхи декларування другого громадянства, але з точки зору юриспруденції, це не означає пряму заборону.

Крім того, питання громадянства для української діаспори не таке нагальне та критичне, як для українських громадян, які є трудовими мігрантами. Таких громадян вже близько 10%, зазначила Москалу. І цих людей тримають у психологічному стані правопорушника, хоча вони насправді нічого не порушують.

“Люди бояться, нам дзвонять зараз останні вже декілька тижнів з різних країн люди, які мають інше громадянство і кажуть: а чи я можу піти голосувати, чи я не можу піти голосувати. Тобто вони думають, що їм щось забороняють, і це створює цей страх перед українською державою. Потрібно просто чітко взяти почитати ще раз Закон України Про вибори, і ще раз озвучити і міністру, і президенту, і іншим політикам, розібратися, в кінці кінців, вбити цей штучно створений міф”, – зазначила Москалоу.

Як регулюється питання про громадянство в Україні

Питання подвійного громадянства останні кілька років є однією з провідних тем, яку обговорюють у суспільстві.

Стаття 4 Конституції говорить – в Україні існує єдине громадянство. Згідно з Законом Про громадянство, принцип “єдиного” виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Йдеться про те, що не може бути громадянства Київської області, Запорізької, Львівської чи будь-якої іншої.

Водночас у цьому законі йдеться про те, що добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави є підставою для втрати ним громадянства України. Проте не слід це розцінювати як заборону подвійного громадянства. Навіть якщо громадянин України має громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського. І у правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином цієї країни.

Крім того, згідно з Законом Про державну службу, на таку роботу не може заступити особа, яка має громадянство іншої держави. Якщо громадянство іншої держави вже є, то держслужбовця мають звільнити. Те ж саме стосується і суддів.

Загалом у свiтi є близько сотні держав, якi допускають можливiсть подвiйного громадянства. Серед них Бельгiя, Бразилiя, Канада, Колумбiя, Кiпр, Фiнляндiя, Грецiя, Угорщина, Iталiя, Латвiя, Мексика, Нова Зеландiя і Велика Британiя. Вважається, що найлiберальнiшою країною в свiтi для набуття другого громадянства є Австралiя. Натомiсть там чи не найсуворіше мiграцiйне законодавство.

Джерело: Новое время

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування