Панельна дискусія учасників Польсько-Українського Форуму Партнерства в Острозькій Академії 12 жовтня 2018 року
Studium Europy Wschodniej UW - czołowy ośrodek akademicki kształcący w dziedzinie Studiów Wschodnich w Polsce.

Панельна дискусія учасників Польсько-Українського Форуму Партнерства в Острозькій Академії 12 жовтня 2018 року

Вечером 12 жовтня в приміщенні Національного університету «ОСТРОЗЬКА АКАДЕМІЯ», в рамках конференції «Польща-Україна: 100 років політичної думки», відбулась панельна дискусія учасників Польсько-Українського Форуму Партнерства.

У своєму 8 хвилинному виступі я спробував стисло описати своє бачення основних викликів і ризиків для України на даному етапі і  те, що війна і Росія, як на мене, основні з них. Говорив також про позитиви в економічний співпраці PL-UA, та загрозу негативного впливу історично-політичних суперечок на її розвиток. Згадав про важливість і приклади співпраці в оборонно-промисловій сфері та українську крилату ракету «Нептун» і вплив та потенціал ракетної галузі України в стримуванні агресора. Завязалась певна коротенька дискусія з ректором університету «Острозька Академія», академіком Ігорем Демидовичем Пасічником на предмет того, чому серед індивідуальних країн я вважаю, що все ж таки саме Росія, а не те, як модно зараз говорити, Європейський Союз загалом, нажальпо по даний час продовжує залишатись основним торговим партнером України.

В числі іншого я відзначив, чому, на цьому фоні, для нас особливо важливий значний ріст і актуальні успіхи експорту українських товарів до Польщі, а також досвід її трансформації в т.ч. в перенаправленні відповідних торгово-економічних потоків. Окремий акцент – на важливості праці колег-істориків для усвідомлення політикумом і суспільством в цілому актуальності (подібності) історичних практики та  досвіду  минулого для нашего сьогодення, особливо в частині впливу третьої сторони, яка, на моюдумку, надзвичайно зацікавлена в розпалюванні і загостренні польсько-українських суперечок.

Далі з певними, як на мене  дуже важливими і змістовними коментаріями і підсумками дискусії Форуму виступив співголова нашого Форуму з польської сторони профессор Ян Маліцький (Jan MALICKI). До речі професор висловив сумніви щодо моєї, з його точки зору, дещо гіперболізованої оцінки впливу третьої сторони на польсько-українські відносини. На певні його аргументи мені важко знайти заперечення, але всіх хто хотів би зробити власні висновки запрошую подивитись фрагмент відеозапису нашої дискусії в м.Острог, що додається. Виступ проф. Яна Маліцького з 8 хв. 48 сек. запису.  

 

Олег Дубіш

Голова Правління БО «Благодійний фонд Польсько-Українського партнерства», Голова Ради Польсько-Української Господарчої Палати