Партнерство та працевлаштування. Проект Польсько-української господарчої палати

Партнерство та працевлаштування. Проект Польсько-української господарчої палати

Добіг до кінця цьогорічний Baltic Business Forum. Протягом форуму відбулися численні конференції, нетворкінгові зустрічі та експертні панелі. Під час останніх дебатів BBF,  було представлено проект Польсько-української господарчої палати “Партнерство та працевлаштування”.

Мета розпочатої кампанії полягає у протидії патології на ринку праці в Україні та Польщі, а також на поширенні належної практики у сфері зайнятості. Одним із пріоритетних напрямків програми “Партнерство та працевлаштування” є також включення українських громадян до економічного життя Польщі, а також надання допомоги в повсякденному житті іноземців у Польщі шляхом надання їм необхідної інформації та професійної підтримки. Відповідно до припущень проекту, слід також виділити користь місцевим польським громадам: відродження торгівлі або адаптації нерухомості, як бази для проживання, а також акцент на макроекономічні вигоди для Польщі.

Чіткі та прозорі відносини на ринку праці сприятимуть створенню позитивних польсько-українських відносин, а також розробці загальних стандартів набору персоналу. Це також дозволить нам підготуватися до жорсткої битви за українського співробітника з країнами Центральної Європи в найближчі кілька років.

Кампанія «Партнерство та працевлаштування» також направлена на поширення принципів етики у підприємницькій діяльності в працевлаштуванні іноземців та розвитку професійної компетентності працівників з  України та покращенню умов життя, надихаючи створювати належні бази для проживання.

Програма розпочалась, оскільки на польському та українському ринку праці постійно стикаються з декількома важливими проблемами. З української сторони це в основному плата за набір персоналу, відсутність реальної роботи в Польщі, а лише пропозиції, представлені виключно для того, щоб стягувати плату. У свою чергу, польська сторона часто стикається з такими проблемами, як: нелегальна зайнятість (без письмового договору), незаконне працевлаштування, наприклад, після закінчення терміну дії візи, працедавець не оплачує податків за працівників, забирає паспорти або підготовлює договори незрозумілі для іноземців.

Щоб протидіяти зазначеним патологіям на ринку праці, проект “Партнерство та працевлаштування” буде проводитися одночасно в Польщі та Україні, на основі зацікавлення патронатів та партнерів. У Польщі кампанія буде орієнтована на польських роботодавців та українських працівників, тоді як в Україні кампанія орієнтована на кадрові агентства та кандидатів на роботу. У рамках кампанії будуть організовані експертні групи та проведено дослідження економічної еміграції українців у Польщі. Буде також запущена landing page кампанії та інформаційний портал. Підготовлений проект кампанії також передбачає координацію набору працівників в Польщу з українськими урядами праці та професійно-технічними навчальними закладами, а також професійне навчання кандидатів на роботу в дефіцитних професіях (наприклад, зварники, швачки, оббивці). Це дозволить нав’язати співпрацю роботодавців та кадрових агенств для визначення профілів  кандидатів на роботу, необхідних на ринку.

Важливим елементом кампанії є також звернення  уваги на аспекти безпеки, гігієни праці та співробітництво з Національною інспекцією праці, інститутом соціального страхування, податковою та митною адміністрацією та прикордонною службою. Одним із припущень кампанії є також розробка корисних юридичних рішень та консультування експертів кампанії в законодавчому процесі.

Всі подробиці щодо кампанії “Партнерство та працевлаштування” можна отримати, звернувшись до Польсько-української господарчої палати.

Маріуш Тивонюк

Керуючий партнер юридичної компаній Tywoniuk & Partners, Директор Центру ринкових аналіз Польсько-української господарчої палати. У 2015 році нагороджений Світовим банком відзнакою за внесок у розвиток підприємництва.