Перекази трудових мігрантів у світі перевищать обсяги інвестицій

Перекази трудових мігрантів у світі перевищать обсяги інвестицій

У 2018 році трудові мігранти переказали до своїх рідних країн 529 мільярдів доларів, а у 2019 році обсяги грошових переказів можуть вперше з 1992 року перевищити обсяги прямих іноземних інвестицій. Такі дані наводить Світовий банк.

Причиною такої ситуації є постійне зростання обсягів грошових переказів трудових мігрантів у всьому світі та скорочення обсягів іноземних інвестицій. Так, за останні 10 років перекази трудових мігрантів у світі збільшились майже вдвічі — з близько 300 мільярдів доларів до 529 мільярдів доларів на рік. Водночас прямі іноземні інвестиції навпаки зменшились на близько 200 мільярдів доларів.

За даними Світового банку найбільше у світі переказують коштів трудові мігранти з Індії. Минулого року вони переказали на батьківщину 79 мільярдів доларів. Китайські мігранти переказали 67 мільярдів доларів. Обсяги переказів українських трудових мігрантів у Світовому банку оцінюють на рівні 14 мільярдів доларів. За оцінками Національного банку України вони у 2018 році склали 10,88 мільярда доларів.

Також у Нацбанку прогнозували, що у 2019 році заробітчани перекажуть в Україну 12,6 мільярда доларів. Також там повідомляли, що доходи українських трудових мігрантів зросли на 43%, проте темпи трудової міграції поступово уповільнюються.

3 грудня голова МЗС Польщі повідомляв, що на території країни працює близько 2 мільйонів українців. Як повідомлялося, на ринку праці Польщі збільшується попит на трудових мігрантів з України, адже все більша кількість українських заробітчан переорієнтовуються на ринки Словаччини та Чехії.

Раніше у Нацбанку повідомляли, що за січень-липень 2018 року українські заробітчани переказали в Україну близько 6 мільярдів доларів. Також там повідомляли, що до кінця 2018 року очікують, що грошові перекази українських трудових мігрантів складуть близько 11,6 мільярда доларів.

Джерело: Громадське

Василь Воскобойник

Президент всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування