Піст постувати, то вам не пости лайкати

Піст постувати, то вам не пости лайкати

Піст постувати, то вам не пости лайкати.

Їсти чи не їсти? Питання зняте. Тепер навіть бабусі із добрим церковним стажем уяснили, що піст, то не про їжу. Але піст про їжу. І про їжу. Тобто, про їжу теж. Не треба тому дивуватись, то абсолютно нормально і логічно. Поки ви ще тут, то явно рано ставити себе в духовний чин і думати, що вас питання ковбаси не стосується, ви просто будете добрим. Питання ковбаси і майонезу присутнє в нашому житті дуже широко, але ми чогось причепились лише до посту. Їжі дуже багато в нашому житті і вона має не лише фізіологічне значення, але й символічне. На Новий Рік ви готуєте олів‘є і п‘єте шампанське рівно в 12.00. На День Народження вибираєте смачний і красивий тортик. На діловій зустрічі п‘єте каву, навіть якщо вам не дуже її хочеться. Дітей ведете в МакДональдс, як на свято. Якщо людина тратить на сон половину свого життя, то на їжу, напевно, половину другої половини. А якщо врахувати той час, який людина тратить на те, щоб заробити собі їжу, то залишиться лише маленька частинка на якесь дозвілля.

А тепер скажіть, чого піст, це не про їжу? Чого піст не має стосуватись їжі?

Зрозуміло, що Богу не потрібна наша їжа чи не-їжа. Не те нас оскверняє, що ми споживаємо, тому не треба у гостях боятись бутерброда з майонезом, печеня з яєчним порошком, або молочного шоколаду в піст. Воно не зробить вам погоди. Але постити треба. Піст має значення. Піст навчить вас стриманості і скромності. Людині потрібні ці риси. Вони, як приправа до життя. Їх не може бути забагато, то явно не основна страва, але вони необхідні. Не треба умертвляти свою плоть і вдавати із себе великих подвижників хоч би тому, що ви не великі подвижники. Проте, вам треба навчитись стриманості і скромності. Де ви ще навчитесь того? А де ви навчитесь стриманості і скромності в такому високому і смисловому контексті?

Навіщо людям стриманість і скромність? – це непросте питання. Це важко пояснити. В житті багато чого важко пояснювати, але якщо ви подумаєте про то розумно, то ви погодитесь зі мною. Інколи життя, обставини і інші люди просто заставляють вас бути стриманим і скромним, як мінімум, вам варто вміти користуватись тим.
Якщо ви хочете, щоб ваше життя було музикою, то вам треба навчитись постувати. Життя, як і музика, залежить від ритму і такту, від звуку і паузи. Піст, це про розумне відношення до життя. Не дивуйтесь, що піст, це багато про їжу. Ваше життя, це багато про їжу. Музику треба відчути, піст треба нащупати. Вухами, серцем, душею, єством.

Це важко пояснити, це треба пробувати.

Музики всім.