Позашкільна освіта: досвід Болгарії

Позашкільна освіта: досвід Болгарії

Республіка Болгарія приділяє велику увагу позашкільній освіті.

Позашкілля активно підтримується і розвивається на державному рівні. Успішно функціонує Національний Палац дітей Болгарії Национален дворец на децата.
На місцевому рівні функціонує розгалужена мережа закладів позашкільної освіти. При чому щорічно в державі відкриваються нові заклади позашкільної освіти. Наприклад, у 2017 р. було відкрито 9 закладів позашкільної освіти.
Позашкільна освіта надається за різними напрямами. Найбільше працює гуртків художньої творчості – танці, фольклор, декоративно-прикладне мистецтво. Активно підтримуються гуртки технічної творчості – судномоделювання, автомоделювання, авіамоделювання та ін. У результаті, учні неодноразово ставали переможцями змагань різного рівня, чемпіонами світу і Європи. Працюють гуртки спортивного, екологічного та інших напрямів. Особливу увагу приділяють питанню оздоровлення і відпочинку дітей. Бази для дітей функціонують як влітку, так і взимку.
Держава забезпечує і враховує відвідування 1 дитиною 3-х гуртків одночасно. Адже звертають увагу на те, що відвідування декількох гуртків одночасно забезпечує всебічний розвиток особистості.
Загалом є багато спільного у позашкільній освіті України і Болгарії, що відкриває можливості для співпраці.
Завдяки підтримки Міністерства освіти Республіка Болгарія, Національного Палацу дітей Болгарії делегація представників позашкільної освіти України – Міжнародна асоціація позашкільної освіти – МАПО, Кафедра позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, ІЕЕП, Рівненського міського палацу дітей і молоді мали можливість брати участь у проекті «Давайте творити разом». Від української делегації дякуємо Міністерству освіти і науки Болгарії Министерство на образованието и науката, Національному палацу дітей Болгарії, Национален дворец на децата директор Tatyana Doseva.

 

 

 

Олена Биковська

Президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти (IAASE), голова Громадської ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти НПУ імені М.П.Драгоманова, доктор педагогічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України